Online leeromgevingen voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden

Online leeromgevingen voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden

Algemene voorwaarden op je website: is dit verplicht?

Je ziet regelmatig dat ondernemers hun algemene voorwaarden op de website plaatsen. Maar is dit verplicht? En als je algemene voorwaarden op je website staan, is dit dan voldoende? Moet je ze dan ook nog meesturen met je offerte? Of kun je vanaf je offerte doorverwijzen naar de voorwaarden op je website? En als je je algemene voorwaarden op je website wilt zetten, hoe doe je dit dan? En hoe doe je dat dan als je een webshop hebt? Hoe kun je er dan voor zorgen dat je klant je algemene voorwaarden kan lezen en hiermee akkoord moet gaan bij aankoop? Je leest het allemaal in deze blog.

Moeten de algemene voorwaarden op je website staan?

Een bedrijf is niet verplicht om algemene voorwaarden te hebben, maar ondanks dat het geen verplichting is, is het goed om toch algemene voorwaarden op te laten stellen. Als je algemene voorwaarden hanteert, moet je deze voor een overeenkomst aan je klant ter beschikking stellen. Als je bedrijf algemene voorwaarden heeft, ben je niet verplicht om je algemene voorwaarden op je website te zetten. Daar ben je als ondernemer vrij in. Hierbij geldt wel een uitzondering. Welke dit is, lees je verderop in deze blog.

Zijn algemene voorwaarden op je website voldoende?

Wanneer je de algemene voorwaarden op je website plaatst, is dit niet voldoende. Je klant moet de algemene voorwaarden kunnen inlezen voordat hij een overeenkomst met jou aangaat. Daarom moet je je algemene voorwaarden altijd met je offerte meesturen. Zet je je algemene voorwaarden alleen op je website, stuur je deze niet met je offerte mee en verwijs je vanuit je offerte naar de voorwaarden op je site dan is dit niet voldoende. Daarom: stuur altijd je algemene voorwaarden met je offerte mee en aanvullend zou je ze eventueel ook nog op je website kunnen zetten.

Wanneer ben je wel verplicht om je algemene voorwaarden op je website te plaatsen?

Je las net dat je je algemene voorwaarden altijd met je offerte moet meesturen. Maar wat als je geen offerte maakt? Bijvoorbeeld wanneer je een webshop hebt. In dat geval moet je de algemene voorwaarden wel op je website hebben staan. Je klant moet namelijk altijd je algemene voorwaarden kunnen inzien voordat hij een aankoop doet. Het is trouwens wel zo dat je klant pas iets kan kopen in je webshop als hij akkoord gaat met je algemene voorwaarden. Wanneer hij de checkbox van je algemene voorwaarden niet aanvinkt, zal hij niet kunnen afrekenen. Je leest en ziet hier straks meer over. Ook hoe je je algemene voorwaarden kan toevoegen aan je webshop. Maar eerst leg ik uit hoe je de algemene voorwaarden toevoegt aan je website.

Hoe plaats je je algemene voorwaarden op je website?

Je moet er eerst voor zorgen dat je je algemene voorwaarden in PDF formaat hebt. Wanneer je je website in WordPress hebt gemaakt, ga je naar je mediabibliotheek en daar voeg je het PDF bestand toe. Vervolgens krijgt het PDF bestand een URL. Deze URL gebruik je als link voor je algemene voorwaarden.

Waar plaats je je algemene voorwaarden op je site?

Als je je algemene voorwaarden op je website wilt zetten, is een goede plek hiervoor de voettekst, ook wel footer genoemd. Dat is de onderste balk van je website. Je kunt hier de tekst “algemene voorwaarden” plaatsen met als link de URL van het PDF bestand in je mediabibliotheek.

Hoe voeg je je algemene voorwaarden toe aan je webshop?

Heb je een webshop gemaakt met WordPress in combinatie met WooCommerce? Volg dan de volgende stappen om je algemene voorwaarden toe te voegen (je ziet deze stappen ook in de video verderop voorbijkomen):

  1. Zorg ervoor dat je je algemene voorwaarden als PDF bestand hebt
  2. Voeg deze toe aan de mediabibliotheek van je website
  3. Kopieer de bestand URL. Deze vind je aan de rechterkant
  4. Maak een pagina aan met als titel algemene voorwaarden en plaats hier een tekstlink of button naar je algemene voorwaarden. Je gebruikt de URL van het PDF bestand in je mediabibliotheek
  5. Ga vervolgens naar WooCommerce instellingen
  6. Klik de tab geavanceerd aan
  7. Selecteer bij pagina-instellingen bij de optie algemene voorwaarden de pagina met je algemene voorwaarden

Je hebt nu de algemene voorwaarden toegevoegd aan je webshop. Op het moment dat je klant gaat afrekenen, moet hij de checkbox voor je algemene voorwaarden aanklikken en ook heeft hij de mogelijkheid om de algemene voorwaarden te lezen.

Waarom ervoor kiezen je algemene voorwaarden niet op je website te zetten?

Je bent niet verplicht om je algemene voorwaarden op je website te plaatsen. Tenzij je een webshop hebt. Maar heb je geen webshop, dan hoeven er dus geen algemene voorwaarden op je website te staan. En ook als je webshop hebt, ben je niet verplicht om je algemene voorwaarden op een zichtbare plek op je website te plaatsen, zoals in je voettekst. Wel moet je een aparte pagina aanmaken met een aparte link naar je algemene voorwaarden en hier vanuit het afrekengedeelte van je webshop naartoe linken. Heb je alleen een website, dan kun je ervoor kiezen om de algemene voorwaarden niet op je website te zetten, omdat het risico bestaat dat je concurrent je algemene voorwaarden ook kan inzien en kan kopiëren. Wanneer je dit risico niet wilt nemen, kun je beter je algemene voorwaarden niet op je site zetten. Zolang je de voorwaarden maar met de offerte meestuurt. En heb je een webshop, dan kun je dus om dezelfde reden ervoor kiezen om de algemene voorwaarden alleen aan de instellingen van je webshop toe te voegen en deze niet op een zichtbare locatie op je site te plaatsen.

Staan jouw algemene voorwaarden op je website?

Ik heb ervoor gekozen om mijn algemene voorwaarden niet zichtbaar op mijn website te zetten, maar om deze alleen aan WooCommerce toe te voegen. Zo voldoe ik toch netjes aan de verplichtingen en zijn mijn voorwaarden niet zomaar voor iedereen beschikbaar. Hoe heb jij dit geregeld? Staan jouw algemene voorwaarden wel of niet op je website? Of ben je bezig met je website en twijfel je nog of je je voorwaarden erop gaat zetten? Laat het me weten bij de reacties.

Deel deze blog

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *