Het maken van een back-up van je online leeromgeving in WordPress is ontzettend belangrijk. Waarom dit zo is en hoe je een back-up van je online academie maakt, lees je in deze blog.

Waarom is het maken van een back-up van je digitale leeromgeving zo belangrijk?
Heb je een digitale leeromgeving in WordPress? In je WordPress dashboard verschijnen regelmatig updates die gedaan moeten worden. Wanneer je WordPress, je WordPress thema en je plugins bijwerkt naar de nieuwste versie kan er altijd iets misgaan waardoor je online leeromgeving niet meer werkt. Dit kan gebeuren doordat de ene plugin bijvoorbeeld botst met de andere plugin. Dan is het heel prettig als je een back-up achter de hand hebt die je eventueel terug kan zetten. Ook wanneer je academie gehackt wordt of er malware op terechtkomt, is het hebben van een back-up belangrijk. Je kan dan altijd de laatste versie van je online programma terugzetten.
Hoe maak je een back-up van je online leeromgeving?
Je kunt op meerdere manieren een back-up van je online academie maken. Ik gebruik hiervoor de plugin UpdraftPlus WordPress Backup Plugin van David Anderson. Na installatie van de plugin verschijnt er een extra tab in je instellingen menu: UpdraftPlus back-ups.
Back-up maken
Zodra je op UpdraftPlus back-ups klikt, kom je in UpdraftPlus terecht. Wanneer je op de blauwe knop klikt, maak je een back-up van je online leeromgeving.

Back-up klaar?
Wanneer je back-up klaar is, verschijnt deze onder bestaande back-ups.

Back-up bewaren op meerdere locaties
Zodra je een back-up maakt, wordt deze bewaard op de server van je online leeromgeving. Ik raad je aan je back-up ook nog op een andere locatie te bewaren, zoals op je computer, externe harde schijf of in the cloud. Om je back-up te exporteren, klik je één voor één alle buttons aan: database, plugins, thema’s, uploads en overig.

Vervolgens komen deze elementen in een apart overzicht en klik je de optie “naar de computer downloaden” aan. Vanaf je computer kun je deze dan eventueel aanvullend op een externe harde schijf of in the cloud opslaan.

Hoe zet je een back-up terug?
Je kunt een back-up terugzetten door op de knop “terugzetten” te klikken om een back-up vanaf je online leeromgeving terug te zetten, maar je kan ook een back-up vanaf je computer terugzetten. In dat geval kies je voor “backup-bestanden uploaden”.

Back-up vanaf je online leeromgeving terugzetten
Zodra je op “terugzetten” geklikt hebt, kom je in een menu waar je kan aanvinken welke elementen je terug wilt zetten.

Back-up vanaf je computer terugzetten
Heb je “back-up bestanden uploaden” geklikt? Je kunt dan de back-up bestanden van je pc selecteren en uploaden.

Hoe vaak moet je een back-up maken van je online academie?
Maak regelmatig een back-up van je online academie. In ieder geval altijd voordat je updates gaat uitvoeren aan bijvoorbeeld WordPress, het thema of de plugins. Hoe vaak je een back-up maakt, is ook afhankelijk van hoe vaak je nieuwe inhoud aan je digitale leeromgeving toevoegt. Is dat maar één keer per maand dan volstaat één back-up per maand. Plus een back-up voordat je updates uitvoert. Voeg je wekelijks nieuwe inhoud toe dan raad ik je aan vaker een back-up te maken zodat je altijd een back-up van de laatste versie van je online leeromgeving hebt.