Een bedankpagina is een pagina waar iemand op terechtkomt nadat hij een actie heeft gedaan op je website of online academie. Bijvoorbeeld een contactformulier heeft ingevuld, zich ingeschreven voor je gratis weggever of zich aangemeld voor je online training. In deze blog lees je waarom je altijd een bedankpagina op je website of online academie moet hebben.

Wat is een bedankpagina?
Je las net al kort wat een bedankpagina is. Een pagina waar de bezoeker van je website op terechtkomt nadat hij een formulier heeft ingevuld, zoals een contactformulier of een opt-in formulier voor je gratis weggever. Of waar hij automatisch naar wordt doorgestuurd nadat hij je online programma heeft gekocht. Op je bedankpagina bedank je de bezoeker van je website voor de actie die hij heeft gedaan. En vertel je wat hij als volgende stap kan verwachten. Verkoop je je online programma op je online academie? Dan plaats je een bedankpagina op je online academie. Dit geldt ook wanneer je formulieren op je online academie hebt.
Waarom is een bedankpagina zo belangrijk?
Een bedankpagina is niet alleen belangrijk, omdat je bezoeker een bevestiging krijgt dat zijn actie succesvol is, maar ook omdat hij zo weet wat de volgende stap is. Daarnaast is de bedankpagina voor jou ook heel belangrijk. Zeker als je adverteert in Google (Google Ads) of op social media, zoals op Facebook.
Succes meten bij advertenties
Wanneer je bijvoorbeeld op Facebook adverteert met je gratis weggever. Of in Google met je online training. Door je bezoeker na aanmelding door te verwijzen naar een bedankpagina, kun je meten hoe succesvol je advertentiecampagne is. Mensen komen tenslotte pas op je bedankpagina als ze je e-book hebben aangevraagd of zich hebben aangemeld voor je online training. Je komt erachter wat je ROI is, je return on investment. Oftewel: wat krijg je terug voor elke euro die je investeert in adverteren?
Segmenteren bij e-mailmarketing
Stuur je een automatisering naar je leads? Wanneer je werkt met bedankpagina’s kun je makkelijker segmenteren. Iemand die jouw online training heeft gekocht, hoef je niet meer de verkoopmails voor je online training te sturen. Dat vind je lead alleen maar irritant. Of was het doel van je verkoopmails een kennismakingsgesprek? Dan stuur je geen verkoopmails meer naar leads die via een formulier een kennismakingsgesprek met jou hebben ingepland. Segmenteren in je e-mailmarketingsysteem kun je doen met tags en met een bedankpagina. Heeft iemand jouw bedankpagina bezocht? Zorg ervoor dat hij de resterende stappen in de automatisering overslaat en naar het einde van de automatisering gaat.
Voorbeeld bedankpagina boekingsformulier / contactformulier ingevuld
Hieronder vind je een voorbeeld van mijn bedankpagina waar mensen naartoe worden gestuurd wanneer ze een online kennismakingsgesprek met me hebben ingepland. Dit gaat via een boekingstool op mijn contactpagina. Mensen komen dan direct in mijn agenda en kunnen een afspraak met me inplannen. Daarna komen ze op de bedankpagina. Mensen kunnen op het formulier aangeven of ze het kennismakingsgesprek in Zoom willen hebben of dat ze graag door mij gebeld willen worden. Op de bedankpagina geef ik aan dat ze automatisch de Zoom link per e-mail ontvangen. En dat – wanneer ze als voorkeur een telefoongesprek hebben aangegeven – ik ze bel op het afgesproken tijdstip. Ook geef ik aan dat ze hun SPAM box kunnen checken wanneer ze geen mail hebben ontvangen. Of ze kunnen mij een e-mail sturen. Zo’n bedankpagina kun je natuurlijk ook maken voor mensen die je contactformulier hebben ingevuld.

Voorbeeld bedankpagina gratis weggever aangevraagd
Op mijn website kunnen bezoekers een gratis stappenplan aanvragen voor hun online training. Na het invullen van het formulier komen ze op de bedankpagina terecht. Op mijn bedankpagina voor mijn gratis weggever bedank ik ze voor het aanvragen van het stappenplan en nodig ik ze uit om een kennismakingsgesprek met me in te plannen. Ik heb ook een formulier op deze pagina gezet waarin ik vraag waar de bezoeker tegenaan loopt met het maken van zijn online programma. Dit doe ik zodat ik beter weet waar ik mijn content op moet richten. Ik schrijf namelijk voor mijn bezoeker en wil hem zo goed mogelijk helpen met mijn content. Door te vragen waar mijn bezoeker mee worstelt, kan ik hem nog beter helpen.

Voorbeeld bedankpagina aangemeld voor online programma
Zorg ervoor dat je klant na aankoop van je online training in WooCommerce doorgestuurd wordt naar een bedankpagina. Plaats op je bedankpagina een button waarmee je klant kan inloggen in je online academie. Zo maak je het nog makkelijker voor hem. En uiteraard bedank je hem voor zijn aankoop.

Bedankpagina met tijdelijke aanbieding
Je kunt ook een bedankpagina maken waarop je een tijdelijke aanbieding doet. Bied bijvoorbeeld een digitaal product aan voor een heel aantrekkelijke prijs. Een no brainer noemen ze dit ook wel. Zorg dat je deze aanbieding tijdelijk maakt door een afteltimer op de bedankpagina te plaatsen.
Conclusie
Een bedankpagina is onmisbaar op je website of online academie. Zorg ervoor dat je voor elke actie een bedankpagina hebt. Dus een bedankpagina wanneer iemand het contactformulier invult. Of een online afspraak met je inboekt. Een bedankpagina wanneer je bezoeker je gratis weggever heeft aangevraagd. En natuurlijk een bedankpagina na aankoop van je online training. Bedank je bezoeker voor de actie die hij heeft ondernomen en vertel wat de volgende stap is. Je kunt zelfs een tijdelijke aanbieding op je bedankpagina doen. Met een bedankpagina zorg je voor duidelijkheid bij je bezoeker. Bovendien zorgt een bedankpagina ervoor dat je het succes van je advertenties kan meten én je kunt ermee segmenteren in je e-mailmarketing.
Hulp nodig bij je bedankpagina?
Denk je nu: dat wil ik ook, zo’n bedankpagina? Maar heb je geen idee hoe je zo’n pagina maakt? Of hoe je alle koppelingen maakt? Of heb je hulp nodig bij andere zaken op je website of online academie? Plan dan een online kennismakingsgesprek met me in.