Online leeromgevingen voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden

Online leeromgevingen voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden

Hoe check je de positie van je website in Google?

5 manieren om je positie in Google te checken

Iets wat veel ondernemers bezighoudt, is hoe hoog hun zakelijke website in Google staat. Elke ondernemer wil hoog scoren op de voor hem of haar belangrijkste zoektermen. De meeste ondernemers halen toch hun klanten en opdrachten binnen via internet. Wanneer je op pagina 10 staat op jouw belangrijkste zoekterm, is de kans klein dat een klant jou op die term gaat vinden. Sterker nog: de meeste bezoekers kijken niet verder dan pagina 1 of 2. Wanneer je je posities in Google in de gaten houdt, kun je hier op inspelen. Wanneer je heel laag scoort in de zoekresultaten weet je dat het de hoogste tijd is om aan je site te gaan werken. Maar hoe check je de positie van je website in Google? In deze blog lees je er alles over.

Google toont resultaten op basis van zoekgedrag in het verleden

Hoe check je nu jouw positie in de Google zoekresultaten? Je kunt natuurlijk de zoektermen invoeren in Google, maar de positie waarop jouw website wordt weergegeven is mogelijk niet de juiste. Dat komt omdat je vast en zeker je eigen website weleens eerder hebt bezocht. De zoekresultaten die er dan worden weergegeven, worden dan beïnvloed door het bezoek aan jouw site. Dit betekent dat jouw website dan eigenlijk hoger wordt weergegeven in de zoekresultaten dan dat het werkelijk scoort in Google.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor jouw website, maar feitelijk voor alle websites die je bezoekt. Stel: je zoekt een boekhouder in de regio en typt in boekhouder regio Leiden. Vervolgens klik je op de website van een bepaalde boekhouder. De volgende keer dat je dezelfde zoekopdracht intypt, verschijnt de site van de boekhouder die je eerder hebt aangeklikt hoger in Google. Google onthoudt namelijk welke sites jij eerder hebt aangeklikt en houdt hier rekening mee bij het tonen van de resultaten van jouw toekomstige zoekopdrachten. Niet fijn wanneer jij jouw werkelijke positie in Google wilt checken.

Hoe kun je zien hoe hoog je website in Google staat?

Je bent natuurlijk benieuwd hoe hoog jouw website écht scoort in Google. Er zijn meerdere gratis manieren waarop je je positie kunt nagaan.

5 manieren om je Google ranking te checken:

Je kunt zoeken via:

  1. de incognito modus van een webbrowser die je alleen voor het checken van je positie in Google gebruikt. Zorg ervoor dat je niet bent ingelogd met je Google account en klik de resultaten niet aan.
  2. www.waarstaikingoogle.nl.
  3. www.ubersuggest.io (voer het zoekwoord in, klik vervolgens op keyword ideeën en aan de rechterkant zie je alle websites die scoren op dit zoekwoord). 
  4. www.semrush.com (via position checking in het menu links onder rank tracking)
  5. Google Webmaster tools (bij prestaties in het menu links, je krijgt dan een lijst met alle zoekwoorden waar je site op scoort, wanneer je de gegevens exporteert wordt de positie in Google zichtbaar).

Check jij regelmatig de posities van je site in Google? Met welke tool doe jij dit? Laat het me weten in de reacties. 

Deel deze blog

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *