Digital D - online leeromgeving/online academie laten maken en technische virtual assistant
Technische ondersteuning bij online programma’s voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden
Digital D - online leeromgeving/online academie laten maken en technische virtual assistant
Technische ondersteuning bij online programma’s voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden

Om een online training te maken, moet je eerst bepalen wat de inhoud wordt van je online training, in welke vorm je de training aanbiedt, op welk platform en welke tools je gaat inzetten. In deze blog lees je welke tools onmisbaar zijn wanneer je een online training gaat maken.  

Een online training maken? Welke tools heb je nodig? - online leeromgeving laten maken, hulp bij online academie en online training, technisch virtual assistant
Een online training maken? Welke tools heb je nodig?

Welke tools voor je online training? 

Er zijn verschillende tools die je nodig hebt voor het maken van een online training. Dit zijn ze: 

  • WordPress voor het maken van je online leeromgeving 
  • Een learning management system (LMS) zoals LearnDash om je lessen mee te maken 
  • Een membership plugin zoals WishList Member om de toegankelijkheid van je online training te beperken 
  • WooCommerce om je online training te verkopen op je website 
  • Mollie zodat klanten je online training met iDeal kunnen betalen 
  • ActiveCampaign om e-mails te sturen aan deelnemers aan je online training 
  • Zoom om vragensessies te organiseren 
  • Typeform voor het insturen van vragen voor online vragensessies 
  • Video tools zoals iMovie, Screencast-o-matic en Vimeo voor het maken, bewerken of delen van je training video’s 
  • Canva om visuals, mock-ups, e-books of presentaties te maken voor je online training 

WordPress voor het maken van je online leeromgeving

Veel aanbieders van dure softwaresystemen beweren dat je hun software nodig hebt voor het aanbieden van online trainingen. Dat is helemaal niet nodig. Een online leeromgeving kun je prima maken met WordPress. WordPress is een populair Content Management System (CMS) die niet alleen gebruikt wordt voor websites, maar ook voor online leeromgevingen. Zorg er wel voor dat je niet kiest voor een WordPress.com site, maar voor een WordPress site op een eigen domein. Hiervoor heb je een hosting provider nodig. Het beste is het om je website om een eigen domein te hebben en je online leeromgeving op een subdomein. Voor een subdomein betaal je geen extra hosting kosten. De reden om je website en je leeromgeving te scheiden, is omdat je voor je online leeromgeving weer andere plugins nodig hebt dan voor je website. Wanneer je alles op één domein zou plaatsen, wordt de site onnodig zwaar en vergroot je de kans op conflicten tussen bepaalde plugins waardoor je site niet goed werkt. 

Een Learning Management System (LMS) zoals LearnDash om je lessen mee te maken

IEen Learning Management System (LMS) is een software applicatie waarmee je een online training kan maken op een WordPress site. Je kan er ook quizzen mee maken voor deelnemers aan je online training en je kan de voortgang van je deelnemers volgen door rapportages. Het voordeel voor deelnemers van het volgen van een online training via een Learning Management System is dat het een heel overzichtelijk systeem is. Deelnemers kunnen namelijk afvinken welke onderdelen van de training ze hebben afgerond, zien precies bij welk onderdeel ze zijn gebleven door overzichtelijke uitklapmenu’s met daarin alle onderdelen van je training. LearnDash kun je niet alleen inzetten voor je online training, maar ook voor memberships. 

Een membership plugin zoals WishList Member om de toegankelijkheid van je online training te beperken

WishList Member is een membership plugin voor WordPress sites waarmee je membership levels kan aanmaken en de toegankelijkheid van de lessen van je online training kan beperken. Oftewel: ervoor zorgen dat alleen klanten toegang hebben tot je online training. Je kan WishList Member gebruiken voor je online training, maar ook wanneer je een membership verkoopt. Voor members kun je dan zelfs instellen dat ze alleen toegang hebben tot de content vanaf het moment dat ze instappen en niet tot de content uit het verleden.  

WooCommerce om je online training te verkopen op je website

WooCommerce is een e-commerce plugin voor WordPress waarmee je online trainingen kan verkopen. Met WooCommerce kun je een webshop maken en zowel fysieke als digitale producten verkopen, zoals online cursussen, maar bijvoorbeeld ook e-books. WooCommerce biedt tal van opties zoals het invoeren van tijdelijke actieprijzen, het maken van kortingsbonnen en het koppelen aan bijvoorbeeld je e-mailmarketingsysteem. Op dit laatste punt kom ik straks terug. Je kan ook abonnementen verkopen via WooCommerce, maar daar heb je wel een betaalde plugin voor nodig (WooCommerce Subscriptions).

Mollie zodat klanten je online training met iDeal kunnen betalen 

Mollie is een Nederlandse betaalprovider die het mogelijk maakt om online betalingen te accepteren op je website, zoals betalingen via iDeal. Mollie kun je koppelen aan WooCommerce zodat klanten je online training meteen online kunnen afrekenen. Werk je met abonnementen dan verlopen de incasso’s ook via Mollie. In Mollie kun je altijd de status van een betaling of een incasso zien en ook wanneer het bedrag aan jou wordt uitbetaald. 

ActiveCampaign om e-mails te sturen aan deelnemers aan je online training 

ActiveCampaign is een e-mailmarketingsysteem waarmee je allerlei e-mail automatiseringen kan maken voor bijvoorbeeld deelnemers aan je online training. Wanneer je ActiveCampaign koppelt aan WooCommerce kun je instellen dat je klant na het afrekenen van je online training automatisch één of meerdere e-mails ontvangt. De eerste mail kun je ook instellen in WooCommerce, maar in ActiveCampaign heb je veel meer mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld ook instellen dat je deelnemer elke week een mail krijgt met inspiratie of informatie over een module. ActiveCampaign kun je niet alleen inzetten voor deelnemers aan je online training, maar ook wanneer je bijvoorbeeld een gratis weggever op je website aanbiedt. Via ActiveCampaign kun je ervoor zorgen dat een lead na het aanvragen van je weggever deze automatisch ontvangt. 

Zoom om vragensessies te organiseren

Zoom ken je vast van video afspraken. Deze tool kun je ook inzetten voor vragensessies met deelnemers aan je online training. Tijdens deze sessies kun je heel eenvoudig schermen delen en deelnemers kunnen vragen stellen in de chat. Wanneer je een opname maakt van de sessie kun je deze na afloop in je online leeromgeving zetten zodat deelnemers de sessie terug kunnen kijken.  

Typeform voor het insturen van vragen voor online vragensessies 

Met Typeform kun je vragenformulieren maken. Ideaal om deelnemers aan je online training hun vragen voor de online vragensessies vooraf te laten indienen. Je kan allerlei soorten vragen verwerken in het formulier, zoals multiple choice, dropdown en open vragen. Typeform kun je ook inzetten bij het sturen van enquêtes naar klanten of leads. Je kan Typeform ook nog eens koppelen aan ActiveCampaign. Dus houd jij een enquête onder leads die een weggever hebben aangevraagd, dan kun je een bedankmail sturen naar leads die de enquête hebben ingevuld of eventueel een reminder uitsturen naar leads die het formulier nog niet hebben ingevuld. Via ActiveCampaign kun je dat allemaal automatiseren. 

Video tools zoals iMovie, Screencast-o-matic en Vimeo voor het maken, bewerken of delen van je training video’s 

iMovie, Screencast-o-matic and Vimeo zijn allemaal video tools die je kan gebruiken voor je online training.  

iMovie voor het bewerken van je training video’s 

Gebruik je Apple? Dan kun je met iMovie video’s voor je online training bewerken. Je kan knippen, maar ook een voice-over toevoegen of tekst.

Screencast-o-matic voor het maken van schermopnames 

Wil je een opname maken van je scherm? Dan kun je Screencast-o-matic gebruiken. Met deze tool kun je bepalen welk gedeelte van je scherm je wilt opnemen en kun je ervoor kiezen om zelf wel of niet in beeld te komen. Met Screencast-o-matic kun je de video ook nog bewerken, zoals knippen.  

Vimeo voor het beperken van de toegang tot je training video’s 

Vimeo is een hosting service voor video’s waarbij je je training video’s niet alleen kan uploaden, maar ook de toegang tot je video’s kan beperken. Je kan namelijk bepalen op welke domeinen je training video’s geïntegreerd mogen worden en of je video’s gedownload mogen worden. Doordat je een videolink gebruikt, hoef je geen zware videobestanden op je online leeromgeving te plaatsen. Zou je wel een videobestand plaatsen, wordt je online leeromgeving trager. 

Canva om visuals, mock-ups, e-books of presentaties te maken voor je online training

Canva is een grafisch ontwerp tool waarmee je visuals, mock-ups, e-books of presentaties kan maken voor je online training. In Canva staan allerlei templates die je kan gebruiken en waarmee je je visuals, mock-ups, e-books of presentaties professioneel uit laat zien. Canva is heel makkelijk in gebruik. Sinds kort is er ook Canva Docs waarmee je nog makkelijker e-books maakt. Je kan Canva niet alleen gebruiken voor materialen voor je online training, maar ook voor visuals waarmee je op je social media kanalen je online training kan promoten of voor het maken van een e-book als gratis weggever waarmee je leads kan verzamelen voor je online training.  

Hulp nodig bij het maken van je online training?

Wil je een online training maken, maar loop je vast met de techniek? Denk aan een online leeromgeving en andere tools die je nodig hebt om je online training te maken? Laat mij je helpen. Plan een online kennismakingsgesprek met me in: Afspraak maken