Het toevoegen van meerdere soorten lesmaterialen aan je online training, zoals video-, audio- en PDF-bestanden, maakt je online training nog waardevoller. Voorbeelden van PDF-bestanden voor je online training zijn transcripties van lesvideo’s, werkboeken per module of woordenlijsten bij bijvoorbeeld online taalcursussen. Denk je nu: dat wil ik ook maar ik zou niet weten hoe ik dat moet doen? In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je PDF-bestanden plaatst in je online leeromgeving. PS: Het maakt niet uit of je een aparte online leeromgeving hebt of dat je de lessen op je website hebt staan: het uploaden gaat precies op dezelfde manier, mits je WordPress gebruikt.
Organiseren van je PDF-bestanden
Gebruik je veel bestanden in je online leeromgeving of e-learning website? Dan maak je eerst mappen aan. Een gestructureerde leeromgeving is namelijk een stuk prettiger werken dan wanneer je eindeloos moet zoeken naar bestanden. Met de plugin Folders van Premio maak je mappen aan. Ik doe dat altijd per cursus. Dus voor iedere cursus maak ik één map in de mediabibliotheek.
Uploaden van PDF-bestanden in je online leeromgeving of e-learning website
Het uploaden van PDF-bestanden doe je via de mediabibliotheek, dezelfde locatie als waar je afbeeldingen voor je online leeromgeving of e-learning website toevoegt. Vanuit de mediabibliotheek klik je op “nieuwe toevoegen” en “bestanden selecteren”. Vervolgens selecteer je de bestanden vanaf je computer.
PDF-bestanden toevoegen aan je online training
De PDF-bestanden staan nu in je mediabibliotheek. We gaan nu verder met het toevoegen van de bestanden aan je online training. Dit kan op meerdere manieren:
1. PDF-link
2. Plugin Embed any document
3. Plugin PDF Embedder
1. PDF-link
Je kan een link van het PDF-bestand als link toevoegen aan je cursusmodule of lespagina. Dit kan als tekstlink, maar je kan de link ook kopiëren en achter een knop of afbeelding plakken. De link van het PDF-bestand vind je bij het bestand in de mediabibliotheek. Rechtsonder vind je de Bestand URL. Deze link kopieer je en gebruik je als tekstlink of plak je als link onder de knop of afbeelding. Zorg ervoor dat de link in een nieuw tabblad wordt geopend, anders is je cursist weg van de lespagina wanneer hij op de link klikt.
2. Plugin Embed Any Document
Wil je een PDF-bestand tonen in je lespagina of module? Niet als link, maar echt als bestand insluiten? Wil je dat je cursist door naar beneden te scrollen alle pagina’s kan zien? Dat is mogelijk met de plugin Embed Any Document van Awsm Innovations. Deze plugin werkt ook met Gutenberg, dus mocht je met Gutenberg werken in je online leeromgeving of e-learning website dan kun je deze plugin ook gebruiken. Gebruik je net als ik geen Gutenberg dan moet je een code invoeren op de plek waar je het PDF-bestand wilt tonen. Je gebruikt dan de volgende code:
Tussen de aanhalingstekens plaats je de url van je PDF-bestand.
3. Plugin PDF Embedder
Heb je een bestand bestaande uit één pagina? Of heeft je bestand meerdere pagina’s, maar wil je dat je cursist moet bladeren in plaats van te scrollen? Dan is de plugin PDF Embedder van WP PDF Embedder ideaal. Hiervoor gebruik je de volgende code in je online leeromgeving:
Plugin Embed Any Document of PDF Embedder? Wat is de beste keuze?
Persoonlijk vind ik dat een PDF-bestand met de plugin PDF Embedder mooier wordt weergegeven dan met de plugin Embed Any Document. Met deze laatste plugin komt er namelijk een grijs kader om je bestand heen, wat bij PDF Embedder niet zo is. Aan de andere kant vind ik het een must dat je kan scrollen door een bestand wat meerdere pagina’s heeft. En dat is mogelijk met Embed Any Document. Je hoeft natuurlijk niet voor maar één plugin te kiezen. Je kan ook meerdere plugins gebruiken om PDF-bestanden in te sluiten in je cursusmodule of lespagina. Voor een online leeromgeving die ik maakte voor een online taalcursus gebruikte ik bijvoorbeeld Embed Any Document voor alle bestanden bestaande uit meerdere pagina’s en voor zogenaamde woordposters van één pagina gebruikte ik PDF Embedder.
Linkjes testen
Vergeet vooral niet alle linkjes te testen voordat je je online leeromgeving lanceert of je training of module beschikbaar maakt voor cursisten.
Conclusie:
Met bovenstaande stappen kun je eenvoudig PDF-bestanden toevoegen aan je online leeromgeving en nog meer waarde bieden aan je cursisten. Alle opties voor het plaatsen van PDF-bestanden op een rij: als tekstlink, als link achter een knop of afbeelding of met één van de plugins die ik noemde in deze blog: Embed Any Document of PDF Embedder. Zorg er in ieder geval ook voor dat je je PDF-bestanden goed organiseert met de plugin Folders zodat je makkelijker kan zoeken binnen je bestanden en vergeet niet de werking van je links te testen. Heb je geen tijd of zin om zelf hiermee aan de slag te gaan? Besteed je je online leeromgeving liever uit? Neem dan contact met me op voor hulp bij je online leeromgeving.