Eén van de eerste dingen waarmee je begint wanneer je een online training gaat maken, is bedenken hoe lang je training moet zijn. En uit hoeveel modules deze moet bestaan. In deze blog lees je hier meer over.

Wat is de ideale lengte voor je cursus en modules?
Een vraag die ik heel vaak krijg en maar wat graag zou willen beantwoorden is wat de perfecte lengte is voor je online programma en je lessen of modules. Maar hier kan ik helaas geen eenduidig antwoord op geven. Dat komt omdat geen enkele online cursus hetzelfde is. Net als wat er nodig is voor een deelnemer om het leerdoel te bereiken. Het belangrijkste is namelijk dat je deelnemer resultaat behaalt met je online training. Pas dan is je online cursus succesvol.
Het gevaar wanneer je online training te lang is
Duurt je online cursus te lang dan haken deelnemers af. Deelnemers zijn namelijk snel verveeld, verliezen hun aandacht en de meesten hebben het ook nog eens hartstikke druk. Of zijn lui. Deelnemers zitten er niet wachten om overspoeld te worden door een grote hoeveelheid lesmateriaal in je academie, maar willen vlot door je lessen heen en snel resultaat halen. Hoe langer je online cursus duurt en hoe uitgebreider de lessen zijn, hoe kleiner de kans dat een deelnemer je lessen allemaal afmaakt. Hij wil snel en eenvoudig zijn doel bereiken of zijn probleem verhelpen en niet eerst tig lessen hoeven doorworstelen.
Wat jij wilt is dat je deelnemer de training met succes afrondt en dat hij niet halverwege afhaakt. Bedenk dus heel goed wat echt essentieel is voor je online cursus. Wat mag er echt niet ontbreken in de lessen en wat draagt juist niet bij aan het resultaat en kun je beter schrappen?
Maak je lesvideo’s niet onnodig lang
Voor lesvideo’s geldt ook: maak ze liever niet te lang. Je kunt beter een video maken van maximaal 10 minuten dan een video van een uur. Kijkers zijn snel verveeld en haken bij langere video’s eerder af dan bij korte video’s waarbij je meteen to the point komt. Maar: heb je meer tijd nodig om het onderwerp van je online cursus te bespreken dan kun je de video beter zo lang maken als nodig is. Het belangrijkste is tenslotte dat je met je online cursus daadwerkelijk het probleem van je deelnemer oplost of hem dichter bij zijn doel brengt. En als de video daarom langer moet zijn, dan is dit niet anders. Maar kun je je video korter maken zonder dat de video aan waarde verliest? Doe dit dan vooral.
Wat kun je doen als je online cursus of je lessen te lang zijn?
Twijfel je of je niet veel te veel lessen hebt gemaakt voor je online training? Wanneer je online cursus over meerdere onderwerpen gaat, overweeg dan om deze op te splitsen in 2 of meerdere online cursussen. Zo houd je je online training beperkt tot 1 onderwerp, komt het veel meer tot zijn recht en verklein je het risico dat deelnemers afhaken. Gaat je online cursus of 1 onderwerp, dan kun je overwegen om een basiscursus te maken en daarnaast een aparte cursus ter verdieping.
Is je online training te kort?
Geldt voor jouw online cursus juist het tegenovergestelde? Is deze eigenlijk te summier? Heb je maar een paar lessen in je leeromgeving? Een korte online cursus is op zich prima, mits je je deelnemer verder helpt met je online cursus en de waarde van je online training in verhouding staat tot de prijs die je ervoor vraagt. Van een online cursus van een paar tientjes verwacht een deelnemer heus geen heel uitgebreid programma, maar hij verwacht wel dat hij daarmee het door jou beloofde resultaat behaalt. Is je training echt wat te kort? Ga na wat je nog kan toevoegen aan je online training. Zoals extra video’s, pdf’s, checklists of online vragenuurtjes. En ook hier geldt: alleen als het echt waarde toevoegt. Al zijn online vragenuurtjes altijd een waardevolle toevoeging voor je online cursus.
Conclusie
Een ideale lengte voor je online training en lessen is er eigenlijk niet. Maar is je online cursus te lang dan loop je het risico dat je deelnemer afhaakt. Dat wil je niet als online ondernemer. Je wilt juist mensen verder helpen. Zorg er dus voor dat je je online cursus alleen maar vult met lesmateriaal wat je deelnemer bij zijn doel brengt. Is je online training echt te omvangrijk? Probeer deze dan op te splitsen in meerdere online trainingen. Bij meerdere onderwerpen maak je dan één online training per onderwerp. En gaat je online cursus over één onderwerp? Dan kun je eventueel een basiscursus en een aparte cursus ter verdieping aanbieden. Je weet nu dat je je online training niet te lang moet maken, maar maak hem ook niet te kort. Zorg ervoor dat je deelnemer echt resultaat behaalt met je online cursus.
Hulp nodig bij je online training?
Kun je wel wat hulp gebruiken bij je online training? Heb je bijvoorbeeld nog geen online leeromgeving? Of kom je tijd tekort voor alles wat er bij een online training komt kijken? Ik help je graag verder met het maken van je online academie. Je kunt me ook inschakelen als technisch virtual assistant. Dan help ik je op structurele basis bij je online programma zodat jij je kunt richten op de inhoud en geen omkijken hebt naar de techniek. Wil je dit? Neem dan contact met me op.