Met een content management systeem kun je een online academie maken. Dit wordt ook wel afgekort tot CMS. Een voorbeeld van een CMS is WordPress, een systeem dat wereldwijd het meest gebruikte CMS is. In deze blog lees je waarom WordPress zo’n geschikt systeem is voor je online leeromgeving.

Veel mogelijkheden voor je online leeromgeving
Er zijn content management systemen die gesloten zijn en systemen die open zijn, oftewel open source systemen. Bij een gesloten systeem zijn de mogelijkheden beperkter dan bij een open systeem. WordPress is een open source systeem. Ontwikkelaars over de hele wereld ontwikkelen thema’s en plugins die je kunt gebruiken voor WordPress. Denk aan membership plugins zoals WishList Member wanneer je een online training of een membership wilt aanbieden. Of denk aan een learning management system (LMS) zoals LearnDash die je installeert op WordPress waarmee je online lessen aanbiedt. Omdat WordPress een open source systeem is veel meer mogelijkheden dan een gesloten CMS.
Betaalsysteem en online cursus platform in één
WordPress biedt ook de optie om een betaalsysteem te installeren binnen je online academy. Je gebruikt WordPress dan niet alleen als online cursus platform, maar ook als webshop om je online training mee te verkopen. De gratis plugin die dit mogelijk maakt is WooCommerce. Wil je abonnementen aanbieden dan kun je kiezen voor de betaalde plugin WooCommerce Subscriptions.
Makkelijk te installeren
WordPress is makkelijk te installeren. Afhankelijk van welke hosting provider je hebt, zijn er meerdere manieren waarop je WordPress kunt installeren. Hosting providers bieden een stap-voor-stap handleiding of je kunt een pakket afsluiten waarbij de hosting provider de installatie van WordPress voor je uit handen neemt. En kom je er niet uit, dan kun je ook mijn hulp inschakelen.
Gratis software in plaats van dure systemen voor je academy
WordPress zelf is een gratis CMS. Je kunt de software gratis downloaden en gebruiken. Veel thema’s en plugins zijn gratis te gebruiken, maar er zijn ook thema’s en plugins waar je voor moet betalen. Digitale leeromgevingen maak ik altijd met een betaald thema, omdat een betaald thema meer opties biedt. Daarnaast gebruik ik betaalde plugins voor het maken van de lessen en het afschermen ervan. Denk aan WishList Member of LearnDash. WordPress is heel goed en voordelig. Je hoeft dus geen abonnementen op dure systemen te nemen wanneer je een online programma gaat maken.
Onderhoud en beveiliging van je leeromgeving
Het is eenvoudig om je online leeromgeving te onderhouden en te beveiligen in WordPress. Ook hier zijn weer verschillende plugins voor beschikbaar. Wanneer er een update beschikbaar is van WordPress, je thema of een plugin dan wordt dit weergegeven in je dashboard. Dit is de achterkant van je online leeromgeving. Het is belangrijk om updates zo snel mogelijk uit te voeren, omdat er anders de kans bestaat dat je online lessen niet goed worden weergegeven of dat er andere problemen ontstaan in je academie. Of denk aan veiligheidsissues. Wil je het onderhoud van je online leeromgeving niet zelf doen, dan kun je dit aan mij uitbesteden.
De layout van je online academie
Wanneer je gebruikmaakt van dure systemen voor je online academie ben je vaak beperkt qua huisstijl. Je kunt wel het één en ander aanpassen, maar lang niet alles. Wanneer je je online leeromgeving maakt in WordPress kun je deze helemaal aanpassen naar jouw huisstijl en smaak. En wil je na een paar jaar je online leeromgeving opfrissen met een ander kleurtje of ander lettertype? Dat is geen probleem in WordPress.
Conclusie
Een online academie in WordPress is ideaal wanneer je een veilig en betrouwbaar systeem wilt met ontzettend veel mogelijkheden, tegen niet al te hoge kosten en geheel aan te passen aan je huisstijl. Er zijn meerdere plugins die je kunt gebruiken om WordPress als online cursus platform en betaalsysteem voor je online training te gebruiken. Denk aan membership plugins zoals WishList Member of een learning management system zoals LearnDash.
Een online academie in WordPress laten maken?
Ben je overtuigd dat WordPress hét systeem is voor je online leeromgeving? Maar zie je het niet zitten om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van je online academie? Neem dan contact met me op.
PS. ik kan niet alleen de online leeromgeving voor je maken, maar ik kan je ook volledig ontzorgen bij alle technische randzaken rondom je online training. Op deze pagina lees je hier meer over: hoe ik je kan ondersteunen als technisch virtual assistant