Digital D - online leeromgeving/online academie laten maken en technische virtual assistant
Technische ondersteuning bij online programma’s voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden
Digital D - online leeromgeving/online academie laten maken en technische virtual assistant
Technische ondersteuning bij online programma’s voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden

online leeromgeving laten maken? 5 tips voor succes - online leeromgeving laten maken, hulp bij online academie en online training, technisch virtual assistant

Een online leeromgeving: een plek waar je je online cursussen op kan zetten en verkopen en waarmee je dus heel veel klanten tegelijkertijd kan helpen. Niet alleen voor jou als kennisondernemer heeft het aanbieden van een online cursus voordelen, ook voor de deelnemers aan je online training. Lessen in je eigen tempo volgen, ook nog eens vanuit je luie stoel, video’s (oneindig) terug kunnen kijken, niet hoeven reizen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar dat doe ik niet. Deze blog gaat over het maken van een online leeromgeving. Ik geef je er 5 tips voor.

1. Wat is het doel van je online cursus?

Ga niet zomaar aan de slag met een online cursus, maar bedenk eerst wat het doel is hiervan. Wil je hiermee nieuwe klanten aantrekken, meer cursussen aan je bestaande klanten verkopen of je expertstatus verhogen?

2. Met welke software maak je je online leeromgeving?

Er zijn verschillende soorten software voor het maken van e-learnings. Sommige ondernemers geloven dat ze hun online cursus alleen kunnen aanbieden op dure softwaresystemen, maar dit is echt niet nodig. Je hoeft niet aan een duur abonnement vast te zitten. Er is ook een gratis systeem waarmee je een online leeromgeving kan maken, ook nog eens in je eigen stijl: WordPress. Sterker nog: heel veel ondernemers bieden hun trainingen aan op WordPress. WordPress zelf is gratis, maar je hebt wel kosten aan webhosting en aan sommige plugins. Een plugin is een stukje software voor bepaalde functionaliteiten op je online leeromgeving, zoals beveiliging van de lessen.

3. Maak een plan voor de inhoud van je online leeromgeving

Je hebt het doel bepaald. Nu ga je aan de slag met een plan voor je leeromgeving. Wat moet er allemaal in komen te staan? Ook hiervoor geldt: ga niet zomaar klakkeloos aan de slag met je e-learning site. Maak eerst een plan. Want: de inhoud bepaalt hoe je leeromgeving eruit komt te zien. Een goed voorbeeld is een online academie met Italiaanse lessen die ik – as we speak – aan het bouwen ben. Elke les bestaat uit audio, in verschillende tempo’s af te spelen. Vertraagd, normaal tempo of versneld. Van de audio-opnames zijn ook downloadbare pdf-bestanden die ook nog eens weergegeven worden op het scherm en er zijn video’s. Deze Italiaanse cursus biedt dus voor ieder wat wils: de ene deelnemer luistert liever terwijl de ander meer een lezer of kijker is. Al ontkom je bij een Italiaanse cursus natuurlijk niet aan lezen om te kunnen leren hoe je een bepaald woord schrijft. De inhoud van deze Italiaanse cursus bepaalt dus hoe de online leeromgeving wordt ingericht, want alle functionaliteiten moeten erin zitten. Behalve audio, video en tekst kun je ook quizzen toevoegen aan je leeromgeving om je cursus nog interactiever te maken. Je maakt deelnemers hiermee meer betrokken en je kunt hiermee de vooruitgang peilen.

4. Zorg voor een gebruiksvriendelijke leeromgeving

Nu je klaar bent met het plan, is het tijd om je digitale leeromgeving in te richten en te vullen. Let op: zorg dat je leeromgeving gebruiksvriendelijk is. Houd je vormgeving simpel. Dus geen toeters en bellen, want die leiden alleen maar af van de inhoud. Zorg ervoor dat je lessen ook op mobiel goed worden weergegeven, oftwel: dat je leeromgeving responsive is. Vergeet ook de navigatie niet. Deelnemers waarderen het als ze eenvoudig van de ene naar de andere module kunnen gaan zonder verdwaald te raken in je online academie.

5. Een online leeromgeving laten maken

Als je geen ervaring hebt met het maken van een online leeromgeving heb je geen idee hoe je dit zelf voor elkaar krijgt. Of pak je het technisch helemaal verkeerd aan. Daarom is het een goed idee om het maken van je online leeromgeving uit handen te geven aan een professional. Het bespaart je enorm veel tijd en moeite – en wat dacht je van frustratie – plus je hebt dan een professionele online leeromgeving die goed functioneert. Goed, het kost wat. Maar wat denk je dat het kost wanneer je zelf aan de slag gaat met een online leeromgeving? Dat kost nog veel meer, wanneer je je uren omrekent naar geld. Bovendien: de kosten voor je online leeromgeving heb je zo terugverdiend. Wil je een goed werkende en gebruiksvriendelijke online leeromgeving? Neem dan contact met me op.

online leeromgeving laten maken - Digital D, Daniëlle van der Haven