Digital D - online leeromgeving/online academie laten maken en technische virtual assistant
Technische ondersteuning bij online programma’s voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden
Digital D - online leeromgeving/online academie laten maken en technische virtual assistant
Technische ondersteuning bij online programma’s voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden
Waarom je je online leeromgeving op een subdomein of eigen domein moet zetten. - online leeromgeving/online academie laten maken en technische ondersteuning bij je online training/online programma

Wanneer je je diensten wilt aanbieden met een online training betekent dit dat er een online academie moet komen. Maar wat is de beste plek voor je online leeromgeving? Is dat je hoofddomein of een sub- of eigen domein? Je leest het in deze blog.

Je online training toevoegen aan je bestaande website

Heb je al een website voor je bedrijf? Dan overweeg je misschien om je online training toe te voegen aan deze site, oftewel aan je hoofddomein. Dat lijkt wel zo makkelijk en efficiënt. Inderdaad. Je hoeft geen tweede site te (laten) maken en ook het onderhoud hoef je maar voor één site te doen.

Toch is je online leeromgeving toevoegen aan je hoofddomein geen goede oplossing.

Veel extra plugins nodig voor je online academie

Wanneer je gaat werken met een online leeromgeving moeten er aardig wat plugins geïnstalleerd worden. Zo moet er in ieder geval een plugin geïnstalleerd worden voor het maken van een online academie, zoals WishList Member of LearnDash.

Daarnaast wil je een online betaalomgeving realiseren waarvoor ook weer een plugin geïnstalleerd moet worden. Twee zelfs: WooCommerce en Mollie en eventueel zelfs een derde wanneer je wilt dat bestellingen automatisch afgerond worden.

En wil je ook nog een een koppeling met bijvoorbeeld Moneybird dan is hier ook weer een plugin voor nodig. Dit geldt ook wanneer je een koppeling wilt maken met je e-mailmarketingsysteem, zoals ActiveCampaign.

Ga je werken met abonnementen, dan moet de plugin WooCommerce Subscriptions toegevoegd worden.

Bovendien: wanneer je voor LearnDash kiest, zijn er nog allerlei andere plugins die je nodig hebt om de koppeling met WooCommerce te maken, een cursusoverzicht te maken, om wijzigingen aan te brengen in de vertalingen of om inzicht te krijgen in de vooruitgang van je cursisten.

Waarom je online leeromgeving niet op je hoofddomein?

Deze hele lijst aan plugins is meteen ook één van de redenen waarom je je online leeromgeving niet op je hoofddomein moet zetten, maar op een apart domein. Hoe meer plugins een website gebruikt, hoe trager de website wordt. Daarom moet je nooit te veel plugins installeren, maar alleen de plugins die je echt gebruikt.

Wanneer je je online academie aan je bestaande website toevoegt, heb je niet alleen de plugins die je voor je website gebruikt, maar komen daar ook nog de plugins voor je academie bij. Daarnaast: hoe meer plugins je op je website of academie gebruikt, hoe groter de kans dat deze met elkaar gaan botsen. En dat betekent dat het risico op fouten op je site of online leeromgeving toeneemt.

Bepaalde functies werken dan niet meer of sommige onderdelen worden mogelijk niet of niet goed getoond. Dat wil je natuurlijk niet. Wanneer je je website en je online leeromgeving gescheiden houdt, betekent dit ook dat wanneer er iets mis is met je website, dat je online leeromgeving niet getroffen wordt.

Een subdomein of een eigen domein voor je online leeromgeving?

Genoeg redenen om je online academie niet op je hoofddomein te zetten. Maar waar plaats je deze dan? Je kunt kiezen voor een subdomein of een eigen domein voor je online leeromgeving.

Een subdomein

Een subdomein is een domein wat onder je hoofddomein hangt. Hiervoor betaal je geen extra kosten aan je hosting provider. Je kunt kiezen voor een subdomein met namen zoals academie.jouwdomeinnaam.nl, academy.jouwdomeinnaam.nl, leden.jouwdomeinnaam.nl of members.jouwdomeinnaam.nl.

Een eigen domein

Wil je je online leeromgeving liever op een eigen domein? Je registreert dan een domeinnaam en betaalt hiervoor jaarlijks hostingkosten. Deze zijn rond de 60 euro.

Onderhoud van je online academie op een subdomein of eigen domein

Plaats je je online academie op een subdomein of een eigen domein? Vergeet dan vooral niet om je online academie regelmatig te checken op technische updates. Wanneer je namelijk niet meer naar je online leeromgeving omkijkt, loop je al snel achter met updates en vergroot je de kans op fouten in je academie.

Zorg er daarom voor dat je wekelijks, twee-wekelijks of maandelijks inlogt op je online leeromgeving om te kijken of er nog updates zijn voor plugins of dat WordPress of je thema bijgewerkt moet worden naar de nieuwste versie.

Vergeet vooral niet om van tevoren een back-up te maken van je online academie voor het geval de technische update niet goed verloopt.

Hoe kunnen cursisten makkelijker inloggen?

Staat je online leeromgeving op een subdomein of een eigen domein? Je zorgt er natuurlijk voor dat je deelnemer na aanmelding automatisch zijn inloggegevens ontvangt. Maar je kunt het inloggen ook op een andere manier wat makkelijker maken.

Soms onthouden cursisten namelijk niet de URL van je online academie. Wat je dan kan doen en wat heel gebruiksvriendelijk is, is om de link naar je online leeromgeving in het menu van je website (je hoofddomein) te plaatsen. Je kunt dan een link maken met bijvoorbeeld “inloggen leden” of “inloggen online academy”. Op deze manier weten deelnemers van je online training je online academie altijd te vinden.

Conclusie

Een online leeromgeving kun je het beste op een subdomein of een eigen domein plaatsen. Een online leeromgeving gebruikt best wat plugins en een grote hoeveelheid plugins zorgt ervoor dat je website trager wordt. Het vergroot ook nog eens de kans op fouten.

Houd je je online leeromgeving en je website gescheiden dan wordt je online academie niet getroffen wanneer er fouten op je website zijn en vice versa.

Je moet er wel rekening mee houden dat je regelmatig technische updates doet, op zowel je website (hoofddomein) als je online academie (subdomein of eigen domein). Hier heb je dus wel dubbel werk aan.

De online leeromgevingen die ik maak, zet ik altijd op een subdomein of een eigen domein. Ik zet deze nooit op een hoofddomein. Ik raad jou dit ook aan.

Hulp nodig bij je online leeromgeving?

Heb je hulp nodig bij je online leeromgeving of bij andere technische aspecten van je online training? Plan dan een online kennismakingsgesprek met me in.