Wil je online ondernemen door online trainingen aan te bieden? In deze blog lees je wat je hier voor nodig hebt.

Online cursus
Uiteraard heb je een online cursus nodig. Maar op het moment dat je deze aanbiedt, hoeven de lessen nog niet af te zijn. Je kunt namelijk ook je online training al verkopen voordat je deze af hebt. Op deze manier weet je of er vraag is naar je training. Dit voorkomt dat je tijd, energie en geld stopt in het maken van een training waar geen interesse in is. Je moet al wel een idee hebben waar je online training over gaat en ook een overzicht van de inhoud. Je klanten willen namelijk weten wat ze gaan leren en welk resultaat ze gaan behalen met jouw online training. Maar je online academie hoeft nog niet af te zijn. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om eerst je cursus helemaal uit te werken en een online leeromgeving te laten maken voordat je je training verkoopt, maar dat hoeft dus niet. Als platform voor je online cursus kun je WordPress gebruiken in combinatie met WishList Member of LearnDash. Het voordeel van een online leeromgeving op WordPress is dat je het in eigen beheer hebt, niet vast zit aan een duur abonnement en je de vormgeving kan aanpassen aan je huisstijl.
Recensies
Recensies zijn heel belangrijk. Ze dienen als social proof. Mensen zullen zich eerder aanmelden voor je online training wanneer ze positieve testimonials op je salespage zien. De testimonials plaats je niet alleen op de salespage van je online training, maar deze kun je ook op je social media plaatsen als post. Vraag je een recensie aan je klant? Je kunt dan een lijstje met vragen maken die hij kan beantwoorden. Stel dan bijvoorbeeld ook een vraag over welk bezwaar je klant had voordat hij zich aanmeldde voor je online training. Of welk resultaat hij heeft behaald met je cursus. Met dit soort reviews neem je namelijk bezwaren weg bij je doelgroep. Lanceer je je online training voor het eerst en heb je nog geen reviews? Je kunt werken met een bèta lancering. Daarbij laat je je online training testen door een aantal klanten in ruil voor hun recensie. Op deze manier verzamel je recensies en verkoop je straks makkelijker je online training. Kies je ervoor om niet met een bèta lancering te werken? Dan kun je ook recensies van klanten gebruiken die je 1 op 1 hebt begeleid.
Funnel
Een funnel is een trechter van e-mails waarmee je je lead warm maakt voor jou en je online training. Koude leads die je niet kennen, kopen namelijk niet bij je. Je moet ze dus eerst warm maken. En dat doe je met e-mails. Je hebt hiervoor e-mailadressen nodig. Deze kun je verzamelen door een gratis weggever aan te bieden. Zeg maar een soort voorproefje van wat je te bieden hebt. Denk aan een gratis e-book of videoserie. Ze zeggen wel eens “ the money is in the list”. Dat is ook zo. Mensen op je lijst, oftewel in je funnel, zijn eerder geneigd om een aankoop bij je te doen omdat je ze warm maakt. Soms kan er wel zomaar een jaar overheen gaan voordat ze klant bij je worden. En kopen ze zelf niets bij je dan bevelen ze je wel aan bij anderen. Een funnel is dus heel belangrijk wanneer je een online training aanbiedt.
Verkeer
Verkeer is ook onmisbaar bij een online onderneming. Want hoe verkoop jij je online training wanneer je geen volgers hebt op social media of bezoekers op je website?
Zichtbaar zijn op social media
Zorg ervoor dat je consequent aanwezig bent op social media en kies daarbij het kanaal uit waarop jouw doelgroep zit. Je hoeft niet op alle social media kanalen actief te zijn. Kies één medium uit en wordt daar zichtbaar. Schrijf niet alleen posts om je online training te verkopen, maar geef bijvoorbeeld ook tips en inspiratie uit je training of schrijf persoonlijke posts. Of schrijf een post over je gratis weggever, die mensen kunnen aanvragen als voorproefje van je online training.
Website vindbaar maken in Google
Zorg ervoor dat je website goed gevonden wordt in Google. En maak ook een goede salespagina voor je online training. Op deze salespagina, of landingspagina, schrijf je niet alleen over de inhoud van je online training, maar ga je ook in op de problemen die je doelgroep heeft en neem je bezwaren weg. Een salespagina en de andere pagina’s van je website zijn statisch. Dit betekent dat de inhoud van deze pagina’s bijna altijd zo blijft en dat je er maar weinig aan verandert. Maar Google houdt van relevantie en actualiteit. Hoe relevanter en actueler een website is, hoe hoger deze in Google komt. Een perfecte manier om je website relevant en actueel te maken en te houden, is door te bloggen. Met bloggen voeg je nieuwe inhoud toe aan je website en kun je ingaan op problemen en vragen van je doelgroep. Zorg wel voor regelmaat en dat je het bloggen volhoudt. Je kunt beter elke week één blog schrijven dan een week elke dag één en er dan mee stoppen.
Hulp nodig bij je online onderneming?
Heb je hulp nodig bij je online onderneming? Bij het maken van je online leeromgeving, het maken van je funnel of het vindbaar maken van je website? Plan dan een online kennismakingsgesprek met me in.