“Een online training: is dat wel iets voor mijn klanten? Is een 1:1 traject of klassikale training niet veel beter?”. Ik begrijp dat je dat denkt, want jarenlang waren 1:1 trajecten en klassikale trainingen de norm. In deze blog lees je meer over online trainingen en de verschillen tussen een online programma en 1:1 trajecten en klassikale programma’s.

Reistijd
Bij een 1:1 traject of klassikale training of workshop moet een deelnemer een (soms lange) autorit afleggen naar de trainingslocatie. Of hij moet met het OV. Terwijl bij een online traject de deelnemer het cursusprogramma vanuit huis kan volgen. Je deelnemer bespaart hierdoor reistijd en kan deze tijd investeren in het volgen van je online training.
Contact met medecursisten
Een klassikale training of workshop is met een groep cursisten die je deelnemer nog niet kent. Sommige mensen vinden het heerlijk om te netwerken met andere deelnemers, maar anderen zien hier als een berg tegenop. Bij een online training hoeven deelnemers hier niet nerveus voor te zijn, maar hebben hooguit alleen online contact met medecursisten. Bijvoorbeeld in een besloten Facebook community die speciaal voor deelnemers van de online training is of tijdens online Q&A sessies met de cursusleider en medecursisten.
Kosten
Organiseer je een klassikale training? Dan moet je een locatie huren en catering regelen. En bij een 1:1 traject moet je ook een representatieve kantoorruimte hebben om je coachee te ontvangen. Bovendien moet je de hele dag vrijhouden om de training te kunnen geven of om iemand te kunnen coachen. Een klassikaal of 1:1 traject brengt dus bepaalde kosten met zich mee, zoals zaalhuur of huur van een kantoorruimte en eventueel catering. Maar ook voor de deelnemer van je workshop of training of je coachee brengt het kosten met zich mee, zoals reiskosten. Maar bij een 1:1 traject is een coachee of cursist vaak duurder uit dan wanneer hij een online training bij je zou volgen.
Concentratie
Bij een klassikale training is er veel afleiding voor je deelnemer. Hij moet misschien wennen aan een nieuwe omgeving en aan de medecursisten. En ook iemand die een 1:1 traject bij je volgt, krijgt te maken met nieuwe indrukken. Omdat een online training vanuit huis te volgen is, is er veel minder ruis voor de deelnemer of coachee. Hij kan zich hierdoor veel beter concentreren en neemt de lesstof daardoor veel beter in zich op.
Toegang tot jouw kennis
Wanneer een klant zich aanmeldt voor een klassikale workshop of 1:1 traject krijgt hij gedurende een dag, een maand of meerdere maanden (bij een langer traject) toegang tot jouw kennis. Bij een online training kan je je deelnemer onbeperkt toegang geven tot alle kennis die je deelt in je online academie. Zelfs nadat een deelnemer je online training heeft afgerond kan hij nog eens in alle rust de lessen terugkijken- of lezen. Op deze manier biedt een online training veel meer waarde aan je deelnemer of coachee dan een klassikale training of 1:1 traject.
Studietempo
Wanneer een cursist of coachee meedoet aan een klassikale training of 1:1 traject bepaal jij het studietempo voor hem. Bij een online training kan een deelnemer zelf het studietempo bepalen. Heeft hij wat meer tijd, dan kan hij de online training sneller doorlopen en heeft hij een drukke agenda dan doet hij iets langer over de online lessen. Bij een online training is dit geen enkel probleem.
Conclusie
Een online training biedt veel voordelen. Veel mensen vinden het een stuk fijner om een online traject te volgen in plaats van een klassikale workshop of een 1:1 traject. Contact met medecursisten wat sommige mensen spannend vinden, lange reistijden, parkeren in dure parkeergarages of een 1:1 traject wat prijzig is… Dat heb je allemaal niet bij een online programma. Bovendien heb je bij een online training veel langer toegang tot de lesstof. En kan je alle lessen in je eigen tempo volgen.