Video is een goed medium om te gebruiken voor je online training. Je kunt lesstof nog beter overbrengen en dat wat je met video uitlegt, beklijft beter bij je cursist. In deze blog lees je hoe je video’s kunt toevoegen aan je online academie en welk programma je hiervoor het beste kunt gebruiken. En ook geef ik je handige tools wanneer je wilt gaan werken met video voor je online training.
Video in je online leeromgeving
In je online leeromgeving kun je video goed gebruiken om een bepaald onderwerp uit te leggen. Denk aan instructievideo’s. Een betere manier om uit te leggen is er niet.
Bovendien zorgen video’s in je digitale leeromgeving voor afwisseling. Als een deelnemer alleen maar droge teksten moet lezen, raakt hij snel verveeld en afgeleid. Met video houd je hem bij de les.
Verder kun je natuurlijk ook een welkomstvideo in je online academie zetten. Of een video aan het begin van elke module waarin je je deelnemer kort vertelt over de inhoud van de module.
Hiermee maak je de inhoud ook wat persoonlijker en je zorgt ervoor dat je deelnemer zich meer verbonden met je voelt.
Hoe voeg je video’s toe aan je online academie?
Voeg nooit video’s als bestand toe aan je online academie. Met videobestanden maak je je online leeromgeving onnodig zwaar en daardoor traag. Zorg ervoor dat je je video’s uploadt in een apart programma en sluit vervolgens de videolink in in je les of module. Dit heet ook wel embedden.
Hoe kun je video’s op je online academie beveiligen?
Van video’s op je online academie wil je natuurlijk absoluut niet dat deze openbaar zijn. Je kan je video verbergen op YouTube, maar iemand kan de videolink dan wel met anderen delen.
Zet je video’s daarom op Vimeo. Op Vimeo kun je je video’s beveiligen en je kunt ook instellen dat deze alleen op het domein van je online leeromgeving ingesloten mogen worden.
Hiervoor sluit je een betaald abonnement af. Je kunt op Vimeo – net als op YouTube – een thumbnail toevoegen aan je video.
Hoe maak je een thumbnail voor je trainingsvideo?
Een thumbnail is een plaatje wat wordt getoond bij je video. Normaal gesproken pakt Vimeo een stukje beeld uit je video. Je kan ook zelf een shot uit je video selecteren. Maar je kunt ook een thumbnail maken. Dit kun je in Canva doen.
Met de gratis versie van Canva kom je al ver. Wil je oneindig veel mogelijkheden kies dan voor de Pro versie. Je kunt de thumbnail aanpassen naar je online training. Je kunt bijvoorbeeld de naam van de module erop zetten of elementen die passen bij het onderwerp van de training, les of module.
Hoe maak je een schermopname?
Wil je een schermopname maken? Dit kun je doen met programma’s zoals Screen-cast-o-matic of Loom.
Welk programma kun je gebruiken voor het monteren van je video?
Voor het monteren van video’s gebruik je iMovie, wanneer je een Apple laptop of pc hebt en Movavi wanneer je een Windows computer hebt. Movavi kun je trouwens ook op een Apple computer gebruiken.
Statief voor stabiel beeld
Met een statief maak je het filmen een stuk makkelijker. Je hoeft je smartphone niet de hele tijd in je handen te houden en hoeft ook niet te stunten met stapels boeken om je smartphone op de juiste hoogte te krijgen en te houden.
Je kan natuurlijk ook een selfiestick gebruiken, maar zit je gewoon stil tijdens je opname dan kun je het beste een statief gebruiken zodat je beeld stabiel is.
Zelf gebruik ik een statief van Hama en hier heb ik een smartphonehouder bij gekocht, zodat ik het statief ook met mijn smartphone kan gebruiken.
Het fijne van een statief is ook dat je deze op verschillende hoogtes kan instellen.
Softboxen voor betere belichting
Goede belichting is essentieel wanneer je een video opneemt voor je online training. Neem je video’s daarom overdag op en zoek een goed verlichte plek in huis of op kantoor. Nog beter is om daglichtlampen, oftewel softboxen, te gebruiken.
Zelf maak ik gebruik van twee softboxen. Zo ben ik nooit afhankelijk van natuurlijk licht en kan ik ook op donkere dagen video’s opnemen.
Microfoon voor beter geluid
Geluid is ook heel belangrijk voor je video. Je wilt natuurlijk wel goed verstaanbaar zijn. Bij video’s waarbij je zelf in beeld komt, kun je een dasspeldmicrofoon gebruiken. Dat is een klein microfoontje dat je met een clip aan je kleding vastmaakt.
Wanneer je een bedrade microfoon gebruikt, kun je deze koppelen aan je smartphone.
Maak je een video van wat je aan het doen bent op je scherm, een schermopname, dan kun je een vaste microfoon gebruiken. Ik gebruik tijdens mijn instructievideo’s een condensatormicrofoon.
Hierdoor ben ik beter verstaanbaar en is er minder ruis.
Afstandsbediening
Een heel handige tool wanneer je video’s maakt, is een bluetooth afstandsbediening die je koppelt aan je smartphone. Wanneer je een video maakt, is er altijd wel een shot dat je opnieuw wilt opnemen. Of je wilt de opname even pauzeren.
Met een afstandsbediening kun je dat heel makkelijk doen, zonder dat je naar je smartphone hoeft te lopen en daarna weer je positie moet bepalen. Je kunt namelijk gewoon blijven zitten. Dit maakt het bij het monteren uiteindelijk ook makkelijker.
Een goede voorbereiding
Bedenk van tevoren goed wat je precies wilt zeggen in je video. Je zit dan niet zomaar wat te kletsen in je video en je hoeft ook niet te zoeken naar woorden tijdens de opname. Een goede voorbereiding bespaart je heel veel tijd bij de montage.
Wil je leren hoe je een goed script schrijft voor je video? Kijk dan eens op de website van De Videovakvrouw.
Conclusie
Video is een perfect middel om lesstof over te brengen. Juist door de afwisseling van tekst en video blijft je cursist beter bij de les. En sommige onderwerpen kun je ook makkelijker uitleggen aan je deelnemer door het hem te laten zien in een video.
Trainingsvideo’s zet je het beste in Vimeo. Zo voorkom je zware videobestanden op je online leeromgeving en beveilig je je video’s. Je trainingsvideo kun je voorzien van een thumbnail die bij je online training past.
Er zijn verschillende soorten tools die het maken van video’s een stuk makkelijker maken, zoals een statief, softboxen, een microfoon en een afstandsbediening. Wil je werken met schermopnames dan kun je kiezen voor Screen-cast-o-matic of Loom.
Hulp nodig bij video’s voor je online academie?
Heb je video’s gemaakt en wil je deze gebruiken voor je online academie? Maar heb je geen idee hoe je je video’s in je online leeromgeving krijgt? Of heb je zelfs geen online leeromgeving en wil je er één laten maken? Plan dan een online kennismakingsgesprek met me in.