Online leeromgevingen en websites voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden

online leeromgevingen, websites, wordpress, LearnDash, wishlist member

Online leeromgevingen en websites voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden

Video gebruiken op je website of digitale leeromgeving

Video is een goed middel om te gebruiken op je website of digitale leeromgeving. In deze blog lees je hoe je video’s kunt toevoegen aan je website of online academie en welk programma je hiervoor het beste kunt gebruiken. En ook geef ik je tips over handige tools wanneer je wilt gaan werken met video op je website of online leeromgeving.

Video op je website

Een video van jou maakt je website persoonlijker. Je kunt de bezoeker van je site direct aanspreken. Je kunt video’s op je homepage of op je contactpagina zetten. Op mijn homepage heb ik een video waarin ik uitleg wie ik ben en wat ik doe en vertel ik in het kort wat mijn bezoeker op mijn website vindt. En op mijn contactpagina nodig ik mensen uit om contact met me op te nemen en leg ik uit dat ze via het afsprakenformulier meteen een online kennismaking met me kunnen inplannen. Andere video’s die je op je website kan plaatsen, zijn video’s op de pagina waar je gratis weggever staat of op een bedanktpagina.

Video in je online leeromgeving

In je online leeromgeving kun je video goed gebruiken om een bepaald onderwerp uit te leggen. Zo staat de online academie van Digital D tjokvol met instructievideo’s over techniek. Een betere manier om techniek uit te leggen, is er niet.Bovendien zorgen video’s in je online training voor afwisseling. Als een deelnemer alleen maar teksten moet lezen, raakt hij snel verveeld. Met video houd je hem bij de les. Verder kun je natuurlijk een welkomstvideo in je online academie zetten of een video per module waarin je je deelnemer kort vertelt over de inhoud van de module.

Hoe voeg je video’s toe aan je website of online academie?

Mijn belangrijkste tip aan jou is: voeg nooit video’s als bestand toe aan je website of online academie. Met videobestanden maak je je website of leeromgeving alleen maar traag, omdat videobestanden vaak zwaar zijn. Zorg er daarom voor dat je je video’s upload in een programma en de videolink in je pagina insluiten. Dit heet ook wel embedden.

Welk programma gebruik je voor video’s op je website?

Video’s die je op je website wilt gebruiken, kun je op YouTube zetten. Deze video’s zijn openbaar en je wilt juist dat deze video’s goed gevonden worden, omdat het misschien ook wel weer nieuwe klanten oplevert. De link in YouTube kun je insluiten op je website. Het nadeel van YouTube video’s op je website is dat er aan het einde van je video gerelateerde video’s in beeld komen. Dit kunnen ook video’s van anderen zijn. Wil je dit niet, dan kun je een plugin installeren om de gerelateerde video’s uit te zetten of je kunt kiezen voor Vimeo. Hierover later meer. Het tonen van gerelateerde video’s hoeft trouwens niet erg te zijn. Ik heb me laten vertellen dat wanneer iemand gerelateerde video’s bekijkt – nadat hij jouw video heeft bekeken – dit meetelt voor de kijktijd van jouw video. Dit heeft dus een positieve invloed op jouw YouTube video.

Hoe kun je video’s op je online academie afschermen?

Van video’s op je online academie wil je natuurlijk absoluut niet dat deze openbaar zijn. Je kan je video op YouTube oo verborgen zetten, maar de videolink kan iemand zomaar met anderen delen. Dat wil je als online ondernemer natuurlijk niet. Zet je video’s daarom op Vimeo. Op Vimeo kun je je video’s afschermen en je kunt ook instellen dat deze alleen op het domein van je online leeromgeving ingesloten mogen worden. Hiervoor sluit je een betaald abonnement af. Je kunt op Vimeo – net als op YouTube – een thumbnail toevoegen aan je video.

Hoe maak je een thumbail?

Een thumbail is een plaatje wat wordt getoond bij je video. Normaal gesproken pakt YouTube of Vimeo een stukje uit je video. Je kan ook zelf een shot uit je video selecteren. Maar je kunt ook een thumbail maken. Dit kun je in Canva doen. Met de gratis versie van Canva kun je al heel veel. Zelf maak ik gebruik van de Pro versie. Dat is de betaalde versie die nog veel meer mogelijkheden biedt.

Hoe maak je een schermopname?

Wil je een schermopname maken? Dit kun je heel simpel doen met programma’s zoals Screen-cast-o-matic of Loom. Van beiden gebruik ik de betaalde versies. Screen-cast-o-matic is een stuk voordeliger, maar het voordeel van Loom vind ik dat ik – naast dat ik de schermopnames kan gebruiken op mijn website of digitale leeromgeving – de videolink kan delen met mijn klanten. Als ik werkzaamheden aan een website doe, maak ik altijd nog een aparte uitlegvideo specifiek voor die website. Met Loom maak ik dan een schermopname en de link van de video stuur ik dan door naar mijn klant.

Welk programma kun je gebruiken voor het monteren van je video?

Voor het monteren van video’s gebruik ik altijd iMovie, want ik werk op een MacBook. Maak je gebruik van een Windows computer, dan kun je een montageprogramma zoals Movavi gebruiken. Movavi kun je trouwens ook op een Apple computer gebruiken.

Statief voor stabiel beeld

Met een statief maak je het filmen een stuk makkelijker. Je hoeft je smartphone niet de hele tijd in je handen te houden en hoeft ook niet te stuntelen met stapels boeken om je smartphone op de juiste hoogte te krijgen. Je kan natuurlijk ook een selfiestick gebruiken, maar zit je gewoon stil tijdens je opname dan kun je het beste een statief gebruiken zodat je een stabiel beeld krijgt. Zelf gebruik ik een statief van Hama en hier heb ik een smartphonehouder bij gekocht, zodat ik het statief ook met mijn smartphone kan gebruiken. Het fijne ook van een statief is dat je deze op verschillende hoogtes kan instellen.

Softboxen voor betere belichting

Goede belichting is essentieel wanneer je een video opneemt voor je website of digitale leeromgeving. Neem je video’s daarom overdag op en zoek een goed verlichte plek in huis of op kantoor op. Nog beter is om daglichtlampen, oftewel softboxen, te gebruiken. Zelf maak ik gebruik van twee softboxen. Zo ben ik nooit afhankelijk van natuurlijk licht en kan ik ook op donkere dagen video’s opnemen.

Microfoon voor beter geluid

Geluid is ook heel belangrijk voor je video. Je wilt natuurlijk wel goed verstaanbaar zijn. Bij video’s waarbij je zelf in beeld komt, kun je een dasspeldmicrofoon gebruiken. Dat is en klein microfoontje die je met een clipje aan je blouse vastmaakt. Wanneer je een bedrade microfoon hebt, kun je deze koppelen aan je smartphone. Maak je een video van wat je aan het doen bent op je scherm, een schermopname, dan kun je een vaste microfoon gebruiken. Ik gebruik tijdens mijn video’s een condensatormicrofoon. Hierdoor ben je beter verstaanbaar en is er minder ruis.

Afstandsbediening maakt het makkelijker

Een heel handige tool wanneer je video’s maakt, is een bluetooth afstandsbediening die je koppelt aan je smartphone. Wanneer je een video maakt, is er altijd wel een shot dat je opnieuw wilt opnemen. Of je wilt de opname even pauzeren. Met een afstandsbediening kun je dat heel makkelijk doen, zonder dat je naar je smartphone hoeft te lopen. Je kunt dus in dezelfde positie blijven zitten. Dit maakt het bij monteren uiteindelijk ook wat makkelijker.

Een goede voorbereiding

Bedenk van tevoren wat je precies wilt zeggen in je video. Je zit dan niet zomaar wat te kletsen in je video en je hoeft ook niet te zoeken naar woorden tijdens het opnemen. Een goede voorbereiding bespaart je uiteindelijk heel veel tijd. Wil je leren hoe je een goed script schrijft voor je video? Kijk dan eens op de website van De Videovakvrouw. Elisabeth Griffioen van De Videovakvrouw biedt hiervoor online trainingen aan en ze heeft pas ook een boek uitgebracht met tips over video scripts. De Videovakvrouw leert je niet alleen over scripts, maar over alles wat met video te maken heeft. Dus wil je je nog meer verdiepen in het maken van video’s voor je website of online programma? Neem dan zeker een kijkje op haar website.

Conclusie

Video is een perfect middel om jezelf te presenteren op je website én als ondersteuning voor je online training. Juist door de afwisseling tussen tekst en video houdt je bezoeker de aandacht bij je website en maak je je website persoonlijker. Of zorg je ervoor dat de deelnemer van je online training makkelijker bij de les blijft. En sommige onderwerpen kun je ook makkelijker uitleggen aan je deelnemer door het hem te laten zien in een video. Na het lezen van deze blog weet je ook wanneer je het beste voor YouTube kiest en wanneer voor Vimeo, bijvoorbeeld voor het afschermen van video’s in je online leeromgeving. Je weet nu ook dat je heel makkelijk zelf een thumbnail kan maken met een programma zoals Canva. Zo ben je niet afhankelijk van hoe de shots uit je video eruit zien. Er zijn verschillende tools die het filmen een stuk makkelijker maken en zorgen voor een beter beeld, zoals een statief, softboxen, microfoon en een afstandsbediening. Iets wat video’s maken ook een stuk makkelijker maakt en je heel veel tijd bespaart, is een goede voorbereiding. En wil je nu echt serieus aan de slag met het maken van video’s voor je website of digitale leeromgeving? Neem dan eens een kijkje op de website van De Videovakvrouw. Hier vind je online trainingen op het gebied van video waar je zeker heel veel van leert.

Gebruik jij al video’s op je website of online leeromgeving? Laat het me weten in de reacties onderaan deze blog.

Deel deze blog

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *