Online leeromgevingen en websites voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden

online leeromgevingen, websites, wordpress, LearnDash, wishlist member

Online leeromgevingen en websites voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden

Waarom je je online leeromgeving op een subdomein of eigen domein moet zetten

Wanneer je je diensten wilt aanbieden met een online training, betekent dit dat er een online academie moet komen. Maar wat is de beste plek voor je online leeromgeving? Dat is in ieder geval niet je hoofddomein, oftewel de bestaande website die je voor je bedrijf hebt. Een online leeromgeving komt altijd op een subdomein of een eigen domein. Waarom dit zo en hoe je dit aanpakt is, lees je in deze blog.

 

Je online training toevoegen aan je bestaande website

Heb je al een website voor je bedrijf? Dan overweeg je misschien je online training toe te voegen aan deze site, oftewel aan je hoofddomein. Dat lijkt wel zo makkelijk en efficiënt. Inderdaad. Je hoeft niet een tweede site te bouwen en ook het onderhoud (zoals het updaten van plugins) hoef je maar voor één site te doen. Toch is je online leeromgeving toevoegen aan je hoofddomein geen goede oplossing.

Veel extra plugins nodig voor je online academie

Wanneer je gaat werken met een online leeromgeving moeten er aardig wat plugins geïnstalleerd worden. Zo moet er in ieder geval een plugin geïnstalleerd worden voor het maken van een online academie, zoals de WishList Member- of LearnDash plugin. Daarnaast wil je een online betaalmogelijkheid realiseren waarvoor ook weer een plugin geïnstalleerd moet worden. Twee zelfs: WooCommerce en Mollie en eventueel zelfs een derde wanneer je wilt dat bestellingen automatisch afgerond worden. En wil je ook nog een koppeling met bijvoorbeeld Moneybird – een boekhoudprogramma – dan is hier ook weer een plugin voor nodig. Dit geldt ook wanneer je een koppeling wilt maken met je e-mailmarketingsysteem, zoals Active Campaign. Bovendien: wanneer je voor LearnDash kiest, zijn er nog allerlei andere plugins die je nodig hebt, om de koppeling met WooCommerce te maken, een cursusoverzicht te maken, om wijzigingen aan te brengen in de vertalingen of om inzicht te krijgen in de vooruitgang van je cursisten. Dat is best een hele lijst aan plugins vind je niet?

Waarom je online leeromgeving niet op je hoofddomein?

Deze hele lijst aan plugins is meteen ook één van de redenen waarom je je online leeromgeving niet op je hoofddomein moet zetten, maar op een apart domein. Hoe meer plugins een website gebruikt, hoe trager de site wordt. Daarom moet je nooit te veel plugins installeren, alleen de plugins die je echt gebruikt. Maar wanneer je je online academie aan je bestaande website toevoegt, heb je niet alleen de plugins die je voor je website gebruikt, maar komen daar ook nog de plugins voor je academie bij. Daarnaast: hoe meer plugins je op je website of academie gebruikt, hoe groter de kans dat deze gaan botsen met elkaar. En dat betekent dat het risico op fouten op je site of online leeromgeving toeneemt. Bepaalde functies werken dan niet meer of sommige onderdelen worden mogelijk niet of niet goed getoond. Dat wil je natuurlijk niet. Wanneer je je website en je online leeromgeving gescheiden houdt, betekent dit ook wanneer er iets met je website aan de hand is, dat je online leeromgeving niet getroffen wordt.

Een subdomein of een eigen domein voor je online leeromgeving?

Genoeg redenen om je online academie niet op je hoofddomein te zetten. Maar waar plaats je deze dan? Je kunt kiezen voor een subdomein of een eigen domein voor je online leeromgeving. Een subdomein is een domein wat onder je hoofddomein hangt. Hiervoor betaal je geen extra kosten aan je hosting provider. Je kunt kiezen voor een subdomein met namen zoals academie.jouwdomeinnaam.nl, academy.jouwdomeinnaam.nl, leden.jouwdomeinnaam.nl of members.jouwdomeinnaam.nl . Wil je je online leeromgeving liever op een eigen domein? Je registreert dan een domeinnaam en betaalt hiervoor jaarlijks hostingkosten. Deze zijn rond de 60 euro.

Onderhoud van je online academie op een subdomein of eigen domein

Plaats je je online academie op een subdomein of een eigen domein? Vergeet dan vooral niet om je online academie regelmatig te checken op technische updates. Wanneer je namelijk niet meer naar je online leeromgeving omkijkt, loop je al snel achter met updates en vergroot je de kans op fouten op je academie. Zorg er daarom voor dat je wekelijks, twee-wekelijks of maandelijks even inlogt op je online leeromgeving om te kijken of er nog updates zijn voor plugins of dat WordPress of je thema bijgewerkt moet worden naar de nieuwste versie. Vergeet vooral niet om van tevoren een back-up te maken van je online academie voor het geval de technische update niet goed verloopt.

Hoe kunnen je deelnemers makkelijker inloggen op je online leeromgeving?

Staat je online leeromgeving op een subdomein of een eigen domein? Je zorgt er natuurlijk voor dat je deelnemer na aanmelding automatisch zijn inloggegevens ontvangt. Maar je kunt het inloggen op een andere manier ook wat makkelijker maken. Soms onthouden cursisten niet de URL van je online academie. Wat je dan kan doen en wat heel gebruiksvriendelijk is, is om de link naar je online leeromgeving in het menu van je website (je hoofddomein) te plaatsen. Je kunt dan een link maken met bijvoorbeeld “inloggen leden” of “inloggen online academy”. Op deze manier weten je deelnemers je online academie altijd te vinden.

Conclusie

Een online leeromgeving kun je het beste op een subdomein of een eigen domein plaatsen. Een online leeromgeving gebruikt best wat plugins en een teveel aan plugins zorgt ervoor dat je site trager wordt en vergroot bovendien de kans op fouten. Daarnaast wordt je online academie niet getroffen wanneer er fouten op je website zijn en vice versa. Je moet er wel rekening mee houden dat je regelmatig technische updates doet, op zowel je website (hoofddomein) als je online academie (subdomein of eigen domein). Hier heb je dus wel dubbel werk aan, maar een update is zo uitgevoerd. De online leeromgevingen die ik bouw, maak ik altijd op een subdomein of een eigen domein. Ik zet deze nooit op het hoofddomein. Ik raad dit jou dan ook aan.

Wil je je online leeromgeving ook op een subdomein of een eigen domein en kun je hier hulp bij gebruiken? Neem dan contact met me op. Ik help je graag met het opzetten van je online academie op een subdomein of een apart domein.

Deel deze blog

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *