Als ondernemer die online trainingen wil aanbieden, begrijp ik dat je streeft naar de beste cursusinhoud. Denk aan de perfecte video. Maar weet je dat trainingvideo’s helemaal niet perfect hoeven te zijn? Vooral wanneer je net begint met het aanbieden van online trainingen. In deze blog lees je waarom dit zo is.
Betaalbaarheid van het maken van je online training
Je video’s hoeven helemaal niet 100% perfect te zijn. Zorg dat je cursusvideo’s goed genoeg zijn. Als je net begint met het aanbieden van online trainingen is het belangrijk om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het laten maken van een online leeromgeving is al een investering op zich. Wanneer je de perfecte video’s in je leeromgeving wilt, ben je misschien geneigd om dure apparatuur aan te schaffen of professionals in te schakelen voor het opnemen en bewerken van je video’s. Dat is zeker in het begin helemaal niet nodig. Misschien weerhoudt dit je zelfs van het maken van je online training en schuif je hierdoor je online training steeds voor je uit, omdat je denkt dat je dure apparatuur nodig hebt of dure experts moet inhuren, maar hier eigenlijk geen geld voor hebt. Ga voor goed genoeg en richt je vooral op de inhoud van je online training. Het is belangrijker dat je gewoon aan de slag gaat met je online training en in het begin voor een niet al te grote investering. Eerst maar eens succes boeken met je online training, zowel in het resultaat wat klanten behalen met je online cursus als met de omzet die je ermee behaalt.
Verspil geen tijd aan het maken van video’s
Wanneer je alleen maar perfecte video’s wilt, verspil je onnodig tijd. Je blijft maar opnemen en bewerken en dat kost je alleen maar tijd. Tijd die je beter kan besteden aan de overige inhoud van je online training en aan het verkopen van je cursus. Het verbeteren van je video’s kan altijd nog wanneer je online training al een tijdje loopt.
Verfijnen van je lesvideo’s
In het begin wanneer je online trainingen aanbiedt, ben je voortdurend aan het leren en aan het ‘tweaken’, oftewel verfijnen van het lesmateriaal. Je werkt alle lessen uit en komt er gaandeweg achter wat wel en wat niet werkt. Je past de inhoud van je lessen aan op de feedback van de deelnemers aan je online cursus. Wanneer je alleen maar perfecte video’s nastreeft, ben je minder snel geneigd om video’s te vernieuwen en sta je minder open voor het reageren op de feedback van je deelnemers. Als je je video’s helemaal perfect wilt maken, kost dit je heel veel tijd en sta je niet te springen om een video opnieuw op te nemen. Of duurt het een eeuwigheid voordat je een video opnieuw hebt opgenomen. Dit is een gemiste kans, want de klantervaring en het resultaat wat je klant behaalt is natuurlijk het allerbelangrijkste. Maak je video’s daarom goed genoeg zodat je het geen probleem vindt om je video’s eventueel later te verfijnen.
Verbinding met je cursisten
Wanneer je online trainingen aanbiedt, is het belangrijk om verbinding te hebben met je cursisten. Gepolijste video’s zorgen voor meer afstand tussen jou en je cursist. Video’s die niet 100% perfect zijn, maken je menselijk en zorgen voor meer verbinding. De deelnemers aan je online training voelen meer herkenning en betrokkenheid. Hoe je deelnemer je video ervaart is het allerbelangrijkste. Want voelen ze geen verbinding dan haken ze af en dat is het laatste wat je wilt als online ondernemer. Je doel is dat deelnemers resultaten behalen met je online cursus en dat kan alleen wanneer ze je video’s met plezier bekijken en zich verbonden voelen met jou. Houd dus altijd je deelnemers in gedachten bij het opnemen van je video’s.
Deel je eigen uitdagingen en fouten
Spannend misschien, maar deel in je video’s vooral de fouten die jij gemaakt hebt toen jij stond op het punt waar je deelnemer nu staat. Voor welke uitdagingen stond jij toen jij nog niet zo ervaren was als je nu bent? Stel jezelf kwetsbaar op. Dit schept een band tussen jou en je cursisten waardoor ze meer gemotiveerd worden en meer betrokken zijn.
Conclusie
In plaats van te streven naar perfectie in je online trainingsvideo’s, is het belangrijk om tevreden te zijn met video’s die goed genoeg zijn. Het bespaart je geld en tijd, het is makkelijker om video’s telkens te verfijnen en video’s die niet gepolijst zijn zorgen voor meer verbinding met je cursisten. Wanneer je ook nog eens je eigen fouten met ze deelt, versterk je de band met je cursisten en raken ze nog gemotiveerder. Dit laatste is voor jou natuurlijk heel belangrijk, want het resultaat wat je cursist behaalt is het belangrijkste. En resultaat behaalt hij alleen wanneer hij gemotiveerd is en je training voltooit. Stel dus altijd de waarde die je deelt in je video’s voorop en wat het je deelnemer oplevert.
Hulp nodig bij je online leeromgeving?
Deelnemers aan je online training bekijken de video’s van je online training in een online leeromgeving. Dat is een digitale omgeving waarin je cursisten je training volgen, oftewel een cursus platform. Wil je een goed werkende en gebruiksvriendelijke online leeromgeving, maar heb je geen idee hoe je dit technisch voor elkaar krijgt? Kun je hier dus wel hulp bij gebruiken? Neem dan contact met me op.