Wil je zelf een website maken? Dan kan ik je zeker WordPress aanraden. In deze blog vertel ik je waarom WordPress een fijn en goed systeem is om een website mee te bouwen en geef ik antwoord op vragen die je misschien zou kunnen hebben wanneer je zelf een WordPress website gaat maken.
Wat is WordPress?
WordPress is een content management system, oftewel CMS waarmee je websites kan bouwen en bijhouden zonder dat je dit met allerlei codes hoeft te doen. WordPress is een open source programma. Dit betekent dat WordPress zelf gratis is en dat iedereen de mogelijkheid heeft om toevoegingen voor WordPress te maken. Dit betekent dat wanneer je een WordPress website hebt, je gebruik kan maken van veel functionaliteiten. Dit kun je doen door bepaalde plugins te installeren. Een plugin is als het ware een stukje gereedschap waarmee je een bepaalde functionaliteit kan gebruiken. Wanneer je je website met WordPress maakt, kun je vanaf elke computer inloggen op je website. WordPress werkt namelijk vanaf internet. Je hoeft dus geen WordPress te installeren op je computer.
Is WordPress gratis?
WordPress zelf is een gratis systeem, maar je hebt wel een domeinnaam en een hostingpakket nodig om een WordPress website te kunnen maken. De kosten hiervoor verschillen per hostingprovider.
Welk hostingpakket moet ik kiezen?
Je kunt kiezen voor een standaard hostingpakket, maar vaak moet je dan zelf WordPress installeren. Je kunt ook kiezen voor een WordPress hostingpakket waarbij WordPress automatisch wordt geïnstalleerd.
Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?
Wanneer je een WordPress website maakt, maak je deze met WordPress.org. Ook als je voor een webhostingpakket kiest of een voor een WordPress hostingpakket, bouw je je website met WordPress.org. Het gros van de bedrijven heeft een website dat draait op WordPress.org. Dit betekent dat zij een domeinnaam hebben geregistreerd en een webhostingpakket hebben afgesloten bij een hostingprovider.
Sommige mensen kiezen bewust of onbewust voor WordPress.com. WordPress.com is gratis, je hoeft niet te betalen voor een domeinnaam of webhosting. Je site komt namelijk op een subdomein van WordPress.com. Dit in tegenstelling tot WordPress.org waarin je een eigen domeinnaam nodig hebt en een webhostingpakket moet aanschaffen. Wanneer je website draait op WordPress.com komt er achter je domeinnaam de toevoeging WordPress.com. Dit komt niet heel professioneel over op je klant. Bij een WordPress.org website heb je dit niet en wordt alleen je domeinnaam weergegeven (zonder WordPress.com erachter).
Maar het heeft nog meer voordelen om te kiezen voor WordPress.org. Op een WordPress.com website kunnen er advertenties getoond worden, zonder dat je daar enige invloed op hebt. Dat is iets wat je als ondernemer zijnde liever niet wilt. Met een WordPress.org website heb je dit niet. Bovendien heeft een WordPress.org website veel meer funtionaliteiten, ook op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Met WordPress.org kun je je website beter vindbaar maken in Google én krijg je meer inzicht in het verkeer naar je website. Je krijgt inzicht in hoeveel bezoekers er op je site zijn geweest, op welke posities in Google je website staat en op welke zoektermen je website wordt gevonden in Google.
Hoe installeer ik WordPress?
Hoe log ik in op mijn WordPress website?
Wat is het dashboard?
Welk thema moet ik kiezen?
Wanneer je een WordPress website maakt, heb je de keuze uit verschillende thema’s. Voor welk WordPress thema je kiest, is afhankelijk van wat je wensen zijn voor je website. Je hebt gratis en betaalde thema’s, thema’s waarbij je niets of juist veel kan aanpassen en thema’s die ontzettend gebruiksvriendelijk zijn of juist wat moeilijker te bedienen zijn. Wanneer je het eigenschapsfilter aanzet, kun je kiezen aan welke eigenschappen het thema moet voldoen en welke layout het moet hebben. Wil je bijvoorbeeld de header kunnen aanpassen of de kleuren? Je kunt ook een voorbeeld zien van elk thema.
Hoe kan ik aan de voorkant van mijn website werken?
Wanneer je aan de voorkant van je website kan werken, ook wel frontend genoemd, zie je gelijk wat je aan het doen bent. Dit wordt ook WYSIWYG genoemd (what you see is wat you get). Wil je liever aan de frontend werken, dan moet je hiermee rekening houden bij het kiezen van een thema. Een betaald thema waarbij je aan zowel de achterkant als aan de voorkant van je website kan werken, is het Divi thema. Ik maak zelf altijd websites met het Divi thema en bied hier ook cursussen voor aan. Het Divi thema is ontzettend gebruiksvriendelijk en het is heel fijn om gelijk te zien wat je aan het doen bent.
Welk WordPress thema gebruikt een andere website?
Zit je op internet te zoeken en kom je een website tegen die je aanspreekt? Wanneer de website gemaakt is met WordPress kan je erachter komen met welk thema de site gemaakt is. Hiervoor ga je naar de website https://whatwpthemeisthat.com/. Vervolgens kun je bij je thema’s het thema opzoeken en deze installeren.
Welke plugins moet ik installeren?
Zorg ervoor dat je minimaal een antispam en een beveiligingsplugin installeert. Om spamreacties bij je blog tegen te gaan, kun je de plugin Antispam Bee installeren. Om je website te beveiligen tegen malware installeer je de plugin Wordfence Security. Daarnaast heb je ook plugins waarmee je een backup van je website maakt (UpdraftPlus), een plugin waarmee je je website sneller maakt (W3 Total Cache) en nog tal van andere plugins.
Waar moet ik op letten wanneer ik een plugin installeer?
Wil je bepaalde functionaliteiten op je website, dan zijn er tal van plugins die je kan installeren. Waar je op moet letten is dat je niet teveel plugins installeert. Plugins kunnen je website namelijk trager maken. Installeer daarom alleen de plugins die je echt nodig hebt. Controleer wanneer je een plugin wilt installeren, wanneer deze voor het laatst is bijgewerkt en of hij compatibel is met jouw versie van WordPress. Check ook hoe vaak de plugin is geïnstalleerd en wat de waardering is. Op deze manier weet je of je een plugin met een gerust hart kunt installeren of beter op zoek kan gaan naar een alternatieve plugin. Het is belangrijk om dit na te gaan, omdat WordPress een open systeem is en iedereen een plugin kan toevoegen.
Is een WordPress website responsive?
Het is heel belangrijk dat je website geschikt is voor mobiel, oftewel responsive. De meeste mensen bezoeken tegenwoordig een website niet vanaf hun computer, maar vanaf hun mobiel. Wanneer je je website aan het bouwen bent, zul je deze zelf geschikt moeten maken voor mobiel. De mogelijkheden hiervoor verschillen per thema. Probeer in ieder geval geen ingewikkeld kunstwerk te maken van je website, maar houd het simpel. Op deze manier kun je je website ook makkelijker mobielvriendelijk maken.
Hoe maak ik mijn WordPress website vindbaar in Google?
Om een website vindbaar te maken in Google, moet je ervoor zorgen dat er een sitemap ingeschakeld is. Zo ziet Google uit welke pagina’s je website bestaat. Dit kun je regelen met de plugin Yoast SEO. Met deze plugin kun je ook bepalen met welke tekst je pagina wordt weergegeven in de zoekresultaten. Daarnaast is het heel belangrijk om zoektermen te gebruiken die voor jouw vakgebied/product/dienst van belang zijn en waar zoekverkeer naar is. Dit kun je nagaan op de website van Ubersuggest.
Is het moeilijk om een WordPress website te bouwen?
WordPress is geen ingewikkeld systeem. Maar je moet wel bepaalde stappen volgen om je website te bouwen. Daarnaast hangt het er ook vanaf hoe gebruiksvriendelijk het thema is dat je installeert.
Waar vind ik een handleiding om een WordPress website te maken?
Op mijn website deel ik een beknopt stappenplan die je kan gebruiken als hulp bij het bouwen van je website. Daarnaast bied ik een online training aan waarmee je zelf je WordPress website bouwt aan de hand van stap-voor-stap videolessen. Wil je meer informatie over de cursus website maken, klik dan hier: Maak zelf je WordPress website met Website Builder.
Wanneer je zelf een website wil bouwen, is WordPress een ontzettend fijn systeem om mee te werken. Het is gebruiksvriendelijk en heeft heel veel mogelijkheden. Heb jij ook een vraag over WordPress? Stel hem onder in de reacties of stuur me een e-mail: danielle@digital-d.nl