Digital D - online leeromgeving/online academie laten maken en technische virtual assistant
Technische ondersteuning bij online programma’s voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden
Digital D - online leeromgeving/online academie laten maken en technische virtual assistant
Technische ondersteuning bij online programma’s voor vrouwelijke ondernemers met twee digitale linkerhanden

Het gebruik van zoekwoorden en zoektermen op de salespage en blogs over je online training zorgen ervoor dat je salespage en je blogs beter gevonden worden in Google. En meer klanten krijgt voor je online programma. Maar wat zijn nu zoekwoorden en zoektermen? Hoe voeg je deze toe aan je salespage en blogs en hoe kom je aan zoekwoorden- of termen? Je leest het in deze blog.

Zoekwoorden- of termen gebruiken om je salespage en blogs over je online training beter vindbaar te maken in Google - online leeromgeving/online academie laten maken en technische ondersteuning bij je online programma

Zoekwoord

Een zoekwoord is een woord dat je doelgroep intypt in Google. Als ik online op zoek ga naar een nieuwe camera kan ik “camera” intypen. Camera is dan mijn zoekwoord. Een zoekwoord hoeft geen enkel woord te zijn, maar kan uit maximaal drie woorden bestaan. Een zoekwoord wordt ook wel een shorttail keyword genoemd. Ik zou dus niet alleen camera in kunnen typen, maar ook “digitale camera”.

Zoekterm

Een zoekterm is – net als een zoekwoord – de zoekopdracht die je doelgroep intypt in Google. Het verschil met een zoekwoord is dat een zoekterm bestaat uit minimaal drie zoekwoorden. Mijn zoektocht naar een camera zou dan “digitale camera met kantelbaar scherm” kunnen zijn. Dit wordt ook wel een longtail keyword genoemd. Een zoekterm is veel specifieker dan een zoekwoord.

Hoe zoeken mensen in Google?

Je las net dat een zoekterm een stuk specifieker is dan een zoekwoord. Wanneer ik “digitale camera met kantelbaar scherm” intyp in Google, krijg ik alleen de digitale camera’s met een kantelbaar scherm in beeld. Wanneer ik een potentiële klant ben, is dit voor mij een stuk relevanter, want ik krijg alleen producten op mijn scherm die een kantelbaar scherm hebben. Op deze manier is het makkelijker zoeken. De meeste mensen zullen op deze manier hun zoekopdracht intypen in Google, omdat ze alleen relevante resultaten willen zien. Dit geldt niet alleen voor camera’s, maar voor elk product. 70% van de zoekopdrachten bestaat uit longtail keywords, oftewel zoektermen van minimaal drie woorden.

Hoe word je beter vindbaar in Google: met zoekwoorden of zoektermen?

De meeste mensen gebruiken zoektermen in Google. Je maakt dus meer kans om gevonden te worden in Google wanneer je gebruikmaakt van zoektermen van minimaal drie woorden. Daarnaast is er op zoekwoorden (van maximaal drie woorden) veel meer concurrentie. Je kunt je vast voorstellen dat je haast niet kan scoren op een zoekterm als camera of digitale camera. Je moet dan opboksen tegen grote bedrijven zoals Coolblue en Bol.com die bovenaan in Google staan. Wanneer je langere zoektermen gebruikt, maak je veel meer kans om ook in de zoekresultaten te verschijnen met je website.

Hoe kom je erachter welke zoekwoorden- of termen je moet gebruiken?

Klinkt allemaal leuk met die zoekwoorden- en termen, shorttail en longtail, maar hoe weet je nu welke woorden en termen je moet gebruiken? Ga eens rustig zitten voor een uitgebreid zoekwoordenonderzoek. Pak een vel papier en schrijf alles op wat je binnenschiet. Welke zoektermen zouden je potentiële klanten in Google intypen? Welke problemen hebben ze die jij kan oplossen met jouw online programma? Welke reacties ontvang je op je online cursus? Dit laatste kun je perfect nagaan in je mailbox of op je social media kanalen. Wanneer je dit allemaal hebt uitgeschreven, is het tijd voor een zoekwoordenonderzoek met verschillende tools.

Volume per zoekwoord

Er zijn verschillende tools waarmee je kunt uitzoeken hoeveel zoekverkeer er is naar de woorden en termen die je hebt opgeschreven. Dit heet ook wel zoekvolume. Het heeft geen zin om op je salespage en in je blogs te schrijven over zoektermen waar geen verkeer naar is.

Zoektermen vinden met tools

Met de volgende tools kun je niet alleen nagaan hoeveel zoekopdrachten er maandelijks gemiddeld ingevoerd worden per woord of term. Ook kun je nieuwe zoekwoorden vinden die interessant voor jou zijn. Je kunt hiervoor Ubersuggest, Semrush, Google Suggest, Google Search Console en Google Analytics gebruiken.

Ubersuggest

Met Ubersuggest kun je veel inzicht krijgen in zoektermen. Je ziet niet alleen het zoekvolume, maar ook hoe moeilijk het is om met die zoekterm te scoren in Google. Dit element wordt ook SEO Difficulty (SD) genoemd. Wanneer de SD score heel hoog is, is het ontzettend moeilijk om met deze zoekterm hoog in Google te scoren en kun je je beter richten op een andere zoekterm met minder concurrentie. Meestal zijn dit zoektermen met een lager volume. De zoektermen kun je allemaal naar een Excel sheet exporteren (naar CSV exporteren).

Staar je trouwens niet blind op het volume, want dat is namelijk een gemiddelde. Zeker bij seizoensgebonden producten/diensten/evenementen kan het volume maandelijks nogal fluctueren.

In Ubersuggest zie je ook nog een overzicht met gerelateerde zoektermen. Hier kunnen ook interessante zoektermen bij staan, dus neem deze lijst zeker door.

Daarnaast kun je ook zien op welke zoektermen je website al wordt gevonden. Hiervoor hoef je alleen maar je URL in te typen.

Semrush

Semrush is ook een goede zoekwoord tool. Wanneer je bij keyword overview de zoekterm invoert, krijg je veel informatie zoals de keyword difficulty (concurrentie), het zoekvolume, variaties op de zoekterm, gerelateerde zoektermen en vragen die in Google zijn gesteld die de zoekterm bevatten.

Wil je weten op welke zoekwoorden je website al gevonden wordt in de zoekresultaten? Typ dan je URL in bij organic research.

Google Suggest

Google Suggest is de zoekbalk in Google waar je zoekopdrachten intypt. Zodra je een woord intypt, verschijnen er suggesties die voor jou relevant kunnen zijn. In Ubersuggest of Semrush kun je vervolgens nagaan hoeveel zoekverkeer er maandelijks gemiddeld voor deze term is.

Google Search Console en Google Analytics

Vergeet ook vooral de tools Google Search Console en Google Analytics niet. Wanneer je je website koppelt aan deze twee tools krijg je ontzettend veel inzicht in het zoekverkeer naar je website. Niet alleen hoe vaak je website is bezocht, maar ook welke zoekopdrachten er zijn ingetypt en op welke positie je staat in Google. In Google Search Console kun je je positie zien wanneer je je gegevens exporteert naar een Excel bestand.

Hoe bepaal je op welke zoektermen je je richt?

Ik schreef al over volume en concurrentie (keyword difficulty). Wanneer je beter gevonden wilt worden in Google richt je je bij voorkeur op longtail keywords (zoektermen van minimaal drie woorden). Dit omdat 70% van de zoekopdrachten uit longtail keywords bestaat. Daarnaast moet er zoekverkeer naar de zoekterm zijn én moet er geen grote concurrentie zijn.

Hoe verwerk je de zoektermen in je tekst?

Wanneer je lijstje met zoektermen klaar is, kun je gaan schrijven. Zorg ervoor dat het zoekwoord of de zoekterm op de volgende plekken op je salespagina of blog staat:

In de:

  • URL
  • H1 titel van je salespage of blog
  • eerste zin of alinea
  • tussenkopjes
  • title tag
  • metadescription

Tussenkopjes gebruiken

Breek je tekst op in verschillende alinea’s en maak gebruik van tussenkopjes. Tussenkopjes maken je tekst overzichtelijker, want de bezoeker van je salespage of je blog leest nooit je hele pagina of bericht van de eerste tot de laatste letter. Hij scant je pagina of bericht en blijft hangen bij woorden of zinnen die zijn aandacht trekken. Dus ook bij interessante tussenkopjes. Google houdt ook van tussenkopjes, dus zet deze zeker in je tekst. Het verduidelijkt namelijk voor Google waar je salespagina of blog over gaat. Zet in de tussenkopjes daarom termen die te maken hebben met je online programma, zodat de salespagina van je online training of blogs over onderwerpen die samenhangen met je online training beter gevonden worden in Google.

Zoekterm zover mogelijk naar voren plaatsen

Plaats de zoekterm zover mogelijk naar voren. Voor zover dit mogelijk is en de tekst nog goed doorloopt. Hoe eerder een zoekterm in de tekst voorkomt, hoe meer waarde deze heeft voor Google. Dit is dus belangrijk om in de gaten te houden bij het schrijven van je teksten.

Voorkom keywordspam

Ga niet overdrijven met je zoekterm. Gebruik je term niet in elke zin. Bedenk dat je in de eerste plaats voor je lezer schrijft en niet voor Google. Maak de tekst zo natuurlijk mogelijk. Schrijf op een manier zoals je zou praten tegen je bezoeker. En natuurlijk zijn zoektermen belangrijk voor Google. Anders begrijpt Google minder goed waar je salespagina of blog over gaat. Maar zorg ervoor dat de zoekwoorddichtheid niet te hoog is. Ga dus vooral niet spammen met je zoekwoord.

Gebruik synoniemen

Probeer synoniemen te gebruiken voor je zoekterm. Dit maakt de tekst niet alleen afwisselend voor je doelgroep, maar is ook goed voor je vindbaarheid in Google. Op synoniemen.net kun je naar synoniemen zoeken. Zoektermen en synoniemen die ik bijvoorbeeld gebruik zijn online leeromgeving, online academie en digitale leeromgeving.

Conclusie

Nu weet je wat het verschil is tussen een zoekwoord en een zoekterm. Waarom je je beter kunt richten op longtail keywords. Met welke tools je zoekwoordenonderzoek kan doen en hoe je je zoektermen in je tekst verwerkt.

Ontvang het gratis stappenplan voor je online training

Laat je naam en e-mailadres achter en ontvangt het stappenplan meteen in je mailbox.

You have Successfully Subscribed!